Waarom mensen roken?
Klachten en problemen staan aan de basis om te gaan roken, maar een sigaret is wetenschappelijk gezien geen probleemoplosser. Het veroorzaakt zelfs meer klachten. Risico’s op depressie, angststoornissen en paniekaanvallen worden alleen maar groter wanneer men rookt. Dus waardoor komt het dat mensen toch gaan roken?
Puberrook
Jongeren zijn aangelegd om nieuwe dingen te ontdekken, en beginnen vanuit die gedachte met het experimenteren. 11% van alle 10-jarige heeft te kennen gegeven dat ze al is een keer hebben geëxperimenteerd met het roken van sigaretten. 50% van alle 16-jarige heeft dit ook al geprobeerd en bij 1/3 van hen heeft een gewoonte ervan gemaakt. 6 op de 10 rokende jongeren houdt aan deze gewoonte een verslaving van over. Omdat jongeren in een experimentele fase zitten, is het geen verrassing dat ze dan op den duur een sigaret gaan proberen. Het feit dat 60% van de rokende jongeren verslaafd raakt en deze nog jarenlang vasthoudt is dit wel een ontwikkeling dat goed in de gaten moet worden gehouden.
In de categorie 12- tot 16 jarige die op het VMBO hun studie volgen, wordt er veel meer gerookt dan dat dat op andere schoolniveaus wordt gedaan. Maar liefst 30% van alle VMBO-ers rookt meer dan 10 sigaretten per dag ten opzichten van de VWO-ers die een percentage hebben van 10%. Bij volwassen komen deze percentages ongeveer hetzelfde overeen, maar dan word dit gemeten met laag- of hoogopgeleiden.
Imago
Het imago van roken speelt bij deze ontwikkeling ook een grote rol. Vroeger werd roken gezien als mannelijk, maar de meiden beginnen ook steeds op jongere leeftijd te roken. Roken wordt ook gezien als iets stoers en als iets sociaals binnen een groep. Wanneer er mensen zijn die roken, is het wel zo beleefd om mee te roken. Dat is een gedachte die onder veel middelbare scholieren leeft. Zij komen op straat, station bij de bushalte vaak volwassen mensen die ook roken. Dus in hoeverre gaan de jongeren dan roken zien als iets gevaarlijks.
Conclusie
Waarom de ene eerder verslaafd raakt dan de andere persoon ligt deels aan de genen, de combinatie van eigenschappen in het verslavend middel en de omgeving waar men in leeft. Aan de gevolgen van roken sterven dagelijks circa 80 personen, dat uit zich in longziektes en hart- en vaatziektes. Mensen zijn vaak gaan roken doordat ze op jongere leeftijd al een verslaving hebben opgebouwd en deze met de jaren hebben vastgehouden.
Om deze groep op een toegankelijke wijze bekend te maken met de hoe en wat van
het roken, heeft Stichting Gezondheid een dvd ontwikkeld waarin met visuele beelden jongeren worden geïnformeerd. Wilt u zich verder verdiepen, dan kunt u ook gratis een e-book downloaden op https://stichtinggezondheid.nl/gratis-e-books/ of bekijk de video Effecten van roken op de gezondheid
Auteur: Leroy Supith
Geef een reactie