Veilig barbecueën

/, blog, Geen categorie/Veilig barbecueën

veilig-barbequeDe zomer is de tijd om lekker buiten te eten, soms in een groot gezelschap. Het is dan belangrijk om te denken aan de veiligheid, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Allereerst dient de barbecue veilig te zijn, aangezien open vuur altijd risico’s met zich meebrengt. Daarnaast moet zorgvuldig omgegaan worden met het voedsel.

Barbecue apparatuur

De barbecue moet altijd geplaatst zijn op een stevige, vlakke ondergrond, windvrij en niet in de buurt van tafellakens, parasols en struiken. Barbecue nooit binnen (koolmonoxide) en onder een afdak. Zorg bij een elektrische bbq voorts dat de snoer veilig is weggelegd en bij een gas bbq voor een deugdelijke gasinstallatie en gasfles. Steek een houtskool bbq aan met aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof (lampolie) en gebruik nooit licht-ontvlambare vloeistoffen vanwege steekvlammen en explosiegevaar! Zet een emmer of gieter met water in de buurt voor wanneer er iets mis gaat.

Voedselbereiding

Bij warm weer is het risico op voedselvergiftiging groter, omdat bacteriën, virussen en parasieten zich sneller kunnen vermenigvuldigen. En wanneer gebarbecued wordt in een groot gezelschap, wordt het voedsel soms minder goed gekoeld door gebrek aan ruimte, waardoor het risico extra toe neemt. Ga daarom zorgvuldig om met voedsel. Koop vlees, vis en groenten als laatste en laat het niet te lang staan in een warme auto. Zorg in de keuken voor schonen oppervlakten (aanrechtblad, snijplank). Was de handen met warm water en zeep voordat je voedsel gaat bereiden en doe dit ook steeds nadat je vlees of vis hebt aangeraakt. Maak rauw voedsel (salades en sausen) niet te lang van te voren klaar en zet het tot opdiening in de koelkast. Meestal is niet ongaar vlees of vis de oorzaak van voedselvergiftiging, maar de lauwe salade die urenlang ongekoeld in de garage heeft gestaan!

Tijdens het barbecueën

Wanneer het vlees en de vis vooraf voldoende koel zijn bewaard, hoeft het niet helemaal doorbakken te worden waardoor de malsheid behouden blijft. Maar wanneer je veilig wil zijn kun je het wat langer laten garen. Laat de gerechten echter niet aanbranden; dat is niet lekker en tevens ongezond. Kleine vlakke stukken vlees of vis zijn gemakkelijker te garen dan ronde stukken of spiezen. Eventueel kan je het stuk vlees of vis in aluminiumfolie wikkelen om te zorgen dat het niet verbrandt of uit elkaar valt. Je moet dan wel inschatten wanneer het goed gaar is of eventueel tussentijds controleren.

En pas op voor spelende en nieuwsgierige kinderen zolang de bbq warm is, dus ook nadat je gestopt bent met barbecueën.

 

Bronnen: Voedingscentrum, brandweer.

 

2017-06-06T11:51:35+01:00

Over de auteur:

 

Geef een reactie