We kennen ze allemaal, de voordelen van lekker weer. Buiten bewegen is stressverlagend en daarnaast een prima alternatief voor sportieve mensen met een laag budget. Daarnaast kan er weer volop worden genoten van seizoensgebonden producten waar we van kunnen smullen tijdens een etentje in eigen achtertuin. Het is dan ook goed nieuws dat de temperaturen in ons kikkerlandje langzaam maar zeker geleidelijk toenemen.

fresh vineyard panoramic

Door de positieve vibe die lekker weer met zich meebrengt, vergeten we echter vaak de neveneffecten van de zon die schadelijk kunnen zijn voor de mens, zo ook UV-straling. Zodra de temperatuur toeneemt wordt er meer en meer gewaarschuwd voor huidkanker door stichtingen als KWF Kankerbestrijding en Stichting Melanoom. Melanoom is inmiddels de meest voorkomende vorm van huidkanker; van alle mensen die sterven aan huidkanker leed bijna 90 procent aan de vorm melanoom. Bij deze vorm van huidkanker ontstaan er kwaadaardige kankergezwellen uit moedervlekken of pigmentvlekken.

Nederland staat Europees gezien op de tweede plek wat betreft sterfte aan melanoom. Dit heeft twee hoofdredenen. Enerzijds ligt het aan de lichte huidtype die mensen uit West-Europa hebben; een gegeven die wij zelf niet voor het kiezen hebben. De andere hoofdreden is dat Nederlanders vaak niet op de hoogte zijn over hoe zij verantwoord kunnen zonnen. Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van de Nederlandse bevolking niet weet dat langdurige blootstelling aan de zon zonder verbranding óók schadelijk is. Huidkanker kan namelijk al ontstaan zodra je langdurig wordt blootgesteld aan de zon. Belangrijk dus om je goed te beschermen!

genieten zon

We kunnen dus nog wel iets leren op het gebied van zonnen. Hoe kunnen we toch genieten van het lekkere weer zonder dat we ons daar schade mee aandoen? Hieronder volgen een paar tips die kunnen helpen:

Het is van belang om je huid te laten wennen aan de zon. Verbranden gebeurt sneller zodra je huid nog weinig in de zon is geweest. Bouw het aantal zon-momenten dus langzaam op.
Smeer je huid een halfuur voordat je de zon ingaat in met zonnebrandcrème met een voor jou geschikte beschermingsfactor. Herhaal het insmeren iedere twee uur, of vaker bij sterk transpireren of zwemmen en afdrogen. De factor die je kiest is afhankelijk van je type huid, de bestemming en het weer. Je kan beter kiezen voor een hogere factor dan een lagere factor, mede doordat de effectiviteit van de beschermingsfactor lager wordt naarmate de zonnebrandcrème langer bij je in de kast staat. Daarnaast is het een fabel dat je van een hogere factor niet bruin wordt. Het zorgt er alleen voor dat de huid minder snel verbrandt.
Tussen 12:00u en 15:00u is de zon het heetst en daarmee het gevaarlijkst; hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding. Probeer op dit moment van de dag niet uitgebreid te zonnen, maar doe dit bijvoorbeeld in de namiddag of juist vroeg in de ochtend.

Active kidsJe kunt je lichaam extra bescherming geven door voordat je in de zon gaat liggen voldoende vitamine (a, c, en e), anti-oxidanten en bètacaroteen tot je te nemen. Dit stimuleert namelijk de aanmaak van melanine; de natuurlijke bescherming van de huid tegen uva en uvb straling. Hierbij kun je denken aan geel, oranje en rood fruit en donkergroene groenten; een reden temeer om jezelf in de zomer te verwennen met heerlijke maaltijdsalades boordevol vitamines.
UV-werende kleding is functioneel en fancy! Zonnehoeden en  -brillen zijn verkrijgbaar in alle modellen en kleuren waardoor er altijd wel een stijl is die je aanspreekt, tegenwoordig ook low budget.
Wel eens gemerkt dat het vaak dezelfde lichaamsdelen zijn die verbranden? Onze huid heeft een geheugen van een olifant; het herinnert elke verbranding in het verleden. Met andere woorden: elke verbranding laat zijn sporen achter. Bovendien zullen deze lichaamsdelen, als je ouder wordt, ook eerder rimpels vertonen. Het is daarom van groot belang om verbranden te voorkomen.
Keep in mind: je komt vaak in de zon zonder dat je dit zelf door hebt, bijvoorbeeld door een fietstochtje naar de supermarkt of een wandeling met de hond. Vaak heb je al heel wat tijd doorgebracht in de zon naast het daadwerkelijk zonnen.

Natuurlijk willen we allemaal snel een goudbruin huidje, maar overhaast het niet. Je kunt je tint beter langzaam opbouwen om schade te voorkomen!

Door: Patty Drenthen

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie