Verontrustende cijfers soa’s: 1 op 7 test positief

//Verontrustende cijfers soa’s: 1 op 7 test positief

Nog steeds geldt het als een groot taboe onder veel Nederlanders: de seksueel overdraagbare aandoening. De Rotterdamse startup Testalize.me heeft de jaarcijfers van 2019 gepubliceerd als het gaat om het aantal soa’s. Uit de SOA-Monitor blijkt dat 13,2% van de gebruikers positief heeft getest op één van de meest voorkomende soa’s: chlamydia en/of gonorroe. Dat is bijna 1 op de 7 mensen die een test heeft afgenomen. In 90% van de positieve testen werd chlamydia gevonden. Voor het onderzoek werden meer dan tienduizend anonieme soa-testen geanalyseerd. Er werd niet gebruikgemaakt van de persoonsgegevens van klanten. Wel kon er onderzoek worden gedaan naar het aantal uitgevoerde soa-testen, het soort test en de resultaten.

Schaamte voor rectale soa-test

Zo’n 9 op de 10 gebruikers koos voor een genitale test. Toch kunnen soa’s ook op andere plekken in het lichaam voorkomen. En juist daar blijken de resultaten verontrustend te zijn. Nog geen 4% van de gebruikers koos voor een rectale soa-test, maar toch bleek bijna 1 op de 5 positief te testen. Volgens de Rotterdamse startup werden deze soa-testen vooral door vrouwen uitgevoerd. En omdat maar weinig vrouwen specifiek voor deze test koos, stelt het bedrijf dat er nog veel schaamte en onwetendheid heerst bij het testen op infecties ten gevolge van onveilige anale seks.

Geslacht versus soa

Om uitspraken te kunnen doen over het geslacht werden de soa-tests geanalyseerd die alleen door vrouwen of mannen konden worden uitgevoerd. Uit de SOA-Monitor 2019 blijkt dat mannen en vrouwen even vaak positief testen op chlamydia en/of gonorroe. Wel bleek uit de resultaten dat vrouwen (55%) zich vaker dan mannen (44%) hebben laten testen. Mogelijke redenen waarom ze vaker testen is omdat ze eerder actie ondernemen op het moment dat ze een (anonieme) partnerwaarschuwing hebben gehad van iemand. Daarnaast kunnen vrouwen zich meer bewust zijn van de gezondheidsrisico’s als een soa niet op tijd wordt opgespoord en behandeld. Zo lopen ze het risico om onvruchtbaar te worden wanneer chlamydia niet op tijd wordt aangepakt.

Bedpartners en condoomgebruik

Duizenden gebruikers die zich hebben laten testen, konden ook anoniem een aantal vragen beantwoorden. Daarmee probeert de Rotterdamse startup meer kennis te vergaren over het hoe en waarom van soa besmettingen. Uit de antwoorden van de vragen blijkt dat slechts 4,6% altijd een condoom gebruikt. Een ruime meerderheid (68,7%) gebruikt dit voorbehoedsmiddel bijna nooit of helemaal niet tijdens de seks. Verder blijkt dat 1 op de 6 respondenten meer dan 4 bedpartners heeft gehad in het afgelopen half jaar. De helft had slechts 1 bedpartner gedurende de laatste zes maanden. Met name de groep die veel bedpartners heeft, geldt als risicogroep. Het merendeel van de mensen krijgt geen last van symptomen wanneer ze besmet zijn met chlamydia of gonorroe. Toch kunnen ze anderen besmetten. Daarmee zijn ze een gevaar voor de eigen gezondheid en die van anderen.

Over Testalize.me

Met Testalize.me test je snel, online en anoniem op soa’s. Het bedrijf bestaat sinds 2015 en werkt samen met huisartsenlaboratorium Diagnostiek voor U. Iedere test wordt in dit lab uitgevoerd en uitslagen worden geautoriseerd door een arts-microbioloog. Testalize.me test inmiddels tienduizenden gebruikers per jaar, in Nederland en Duitsland. Ieder kwartaal deelt het bedrijf de cijfers in de ‘SOA Monitor’.

2020-02-24T14:42:50+01:00

Over de auteur:

Sebas is werkzaam als redacteur bij het gezondheidsplatform Patientempowerment.nl. Hij schrijft regelmatig blogs op het gebied van digitale zorgtoepassingen.

Geef een reactie