Vetverbranden

/, blog/Vetverbranden

Verander je lichaam in een vet verbrand machine!

“Als ik te veel calorieën binnen krijg, waarom belandt dat allemaal op mijn dijen? Hebben ze een soort van navigatiesysteem?”
Het antwoord van deze vraag ligt bij onze genen. Die bepalen waar het  overtollige vet opgeslagen wordt en hoe/waar we vet verbranden. Belangrijk om te onthouden is dat wanneer je niet teveel calorieën binnen krijgt, er ook niet teveel calorieën worden opgeslagen. Het is geen probleem vet binnen te krijgen, maar vet  verbranden is een heel ander verhaal..

We hebben allemaal gebieden waar vetcellen samenkomen en (helaas) gedijen. De uitdaging hierbij is: hoe kan ik zo veel mogelijk vet verbranden. Er is veel informatie over vetverbranden te vinden, maar er is maar 1 ding wat we allemaal willen weten: wat is de slimste manier om vet te verbranden?  Iets meer over je lichaam weten kan helpen om zoveel mogelijk vet te verbranden.

De Basis van vetverbranding

Als je probeert om gewicht te verliezen is het handig om te weten waar we onze energie vandaan halen. Als je dit weet, kun je een keuze maken uit de verschillende afslankprogramma’s.
We halen onze energie uit vet, koolhydraten en eiwitten. Echter, uit welke bronnen wij de energie halen,  hangt af van de aard van de activiteit.
De meeste mensen willen het liefst vet gaan verbruiken voor de verbranding.

Hoe meer vet we kunnen gebruiken als brandstof, hoe minder vet we hebben in ons lichaam.
Maar, t het gebruiken van meer vet betekent niet automatisch dat er ook meer vet verloren gaat.

feiten over verkrijgen van energie in uw lichaam:

  • Het lichaam gebruikt voornamelijk vet en koolhydraten als brandstof. Een kleine hoeveelheid eiwit wordt gebruikt tijdens de oefening, maar wordt vooral gebruikt om de spieren te laten herstellen na het sporten.
  • De verhouding van brandstoffen varieert afhankelijk van de activiteit die u aan het doen bent.
  • Bij oefeningen met hogere intensiteit wordt er meer gebruik gemaakt van koolhydraten.
  • Bij oefeningen met een lagere intensiteit wordt er meer gebruikt gemaakt van vetten.
  • Als het gaat om gewicht verliezen, maakt het niet uit wat voor soort brandstoffen u gebruikt. Wat uiteindelijk telt is hoeveel calorieën u verbrandt in verhouding met het aantal calorieën dat u binnen krijgt.

Dit is een simple blik op de energieverbranding.
Uiteindelijk valt of staat alles met het verbranden van calorieën, niet met het verkrijgen van meer vet voor de verbranding. Hoe harder je hieraan werkt, hoe meer calorieën je daadwerkelijk verbrand.

De fabel van het vet verbranden

Zoals hierboven beschreven staat, verbruiken we bij een activiteit met een lagere intensiteit meer vet dan bij een hogere intensiteit. Hieruit is de fabel ontstaan dat bij activiteiten met lagere intensiteit u sneller van uw vet afkomt.

Dit is jarenlang beweerd, waardoor het te vinden is in boeken, websites, magazines en zelfs op sommige fitness apparaten.Het probleem is dat het misleidend is. Werken bij lagere intensiteit is niet noodzakelijk een slechte zaak, maar het zal niet meer vet verbranden van uw lichaam. De enige manier waarbij deze oefening helpt is dat u minder calorieën binnen krijgt dan u verbrandt. Een manier om meer calorieën  te verbranden zijn oefeningen met hogere intensiteiten.

Betekent dit dat wanneer u meer vet wilt verbranden, u activiteiten met lagere intensiteit moet mijdden?
Niet noodzakelijk. Er zijn specifieke dingen die je kan doen om meer vet te verbrand en het hangt af van hoe en hoeveel je oefent. Hieronder staan een aantal tips:

Vetverbrandingstip 1:  Varieren!

U bent nu misschien verward over hoe fanatiek u nu moet werken tijdens het fitnessen. U zou evenwel kunnen denken dat alleen activiteiten met een hoge intensiteit helpen bij het verbranden van vet. Uiteindelijk kunt u het beste zoveel mogelijk varieren.Op deze manier spreek je zoveel mogelijk bronnen van energie aan, voorkom je blessures, en houdt het plezier in het sporten

Hoge intensiteit:

Hierbij hebben wij het over ongeveer 80-90%  van uw maximale harstslag. Hierbij gaat het over inspanningen op een niveau dat wel voelt als een uitdaging. Het gaat niet op volle kracht, zoals bij sprinten zo snel als je kunt maar het voelt meer als ademloos praten.

Er is geen twijfel mogelijk dat activiteiten met een hoge intensiteit nuttig zijn om gewicht te verliezen en  uw uithoudingsvermogen te verbeteren. Voorbeeld: Wanneer een persoon van 75 kilo 30 minuten 10 km per uur loopt verbrandt hij/zij ongeveer 225 calorieën.
Als deze persoon gedurende deze tijd 5.5km per uur loopt verbrandt hij/zij ongeveer 85-90 calorieën.
Echter brengt deze manier van training ook de volgende risico’s met zich mee:

–          Overbelasting
–          Blessures
–          Groeiende afkeer tegen de oefeningen

Het intensief sporten kent niet alleen de bovenstaande nadelen. Echter kan u niet van uzelf verwachten dat u ongetraind en zonder ervaring direct topprestaties neerzet. Wanneer u last heeft van een medische aandoening neem dan voordat  u intensief gaat sporten eerst contact op met uw arts.

Wanneer u enkele dagen per week bezig bent met activiteiten met een hoge intensiteit. Hiervoor zijn verschillende oefeningen te uit te zoeken. Enkele voorbeelden:

–          Een 20-minuten durende workout in een hoog tempo
Dit houdt in:
U kunt elke activiteit of machine, maar het idee is om te verblijven in de hoge intensiteit werkzone in de gehele training. 20 minuten is meestal de aanbevolen lengte voor dit soort training en de meeste mensen willen niet veel langer gaan dan dat.

–          Interval training
Dit is een goede manier om diverse energiebronnen aan te spreken. Het houdt in:
Afwisselend heel hard sporten (bijvoorbeeld, draait op een snel tempo gedurende 30 tot 60 seconden) met een herstelgedeelte (bijv. wandelen voor 1 tot 2 minuten). Herhaal deze serie voor de lengte van de training, meestal rond de 20 tot 30 minuten.

Matige intensiteit:

Hierbij hebben wij het overeen inspanning van 70-80% van uw maximale hartslag. De onderkant van deze breedte is de zone waarin het vet aangesproken wordt. Bij deze activiteit voel je jezelf behoorlijk comfortabel.

Voordelen van activiteiten met een matige intensiteit:

–          comfortabel tempo, Er is weinig kans op overbelasting of blessures door rustige opbouw.
–          Betere gezondheid – Zelfs bescheiden inspanningen kunnen uw conditie verbeteren terwijl  uw risico op hart-en vaatziekten, diabetes en hoge bloeddruk verlaagd worden.
–          Meer keuze: Niet alleen fanatiek sporten maar ook andere activiteiten zoals bijvoorbeeld bladeren harken  of sneeuwschuiven kunnen in deze categorie vallen

Voorbeelden van activiteiten met een matige intensiteit:

–          Wandel 10 kilometer per dag
–          Een half uur fitnessen
–          Een fietstocht

Lage intensiteit

Hierbij hebben wij het over 60-70% van uw maximale hartslag. Zoals eerder vermeld verbruiken wij vet als energiebron voor deze activiteit. Mede hierdoor is dit ogenschijnlijjk de meest aantrekkelijke manier om vet te verbranden. Echter is en blijft het zo dat u het meest afvalt, wanneer u zoveel mogelijk calorieën verbrandt.

Dat betekent niet dat een lage intensiteit oefening is geen goed doel is.
Het gaat om de aard van de lange, trage activiteiten die je het gevoel dat je het de hele dag zou kunnen  doen en zelfs beter, activiteiten die je meestal genieten, zoals:

• Tijdens een wandeling
• Licht tuinieren
• Een lange, trage fietstocht
• Een zachte stretching oefening

Vet verbrandingstip 2:  Beweging blijven!

Het lijkt logisch, maar regelmatige lichaamsbeweging kan u helpen vet te verbranden en gewicht te verliezen. Het gaat echter niet alleen om de calorieën die je verbrandt. Het gaat ook over aanpassingen die je lichaam maakt als je op regelmatige b asis sport. Veel van die aanpassingen in uw lichaam leiden naar uw vermogen om meer vet te verbranden, zonder dat u het bewust probeert. Wanneer u regelematig traint, heeft dit de volgende gevolgen voor uw lichaam:

–        Het efficiënter op het leveren en uitpakken van zuurstof – Simpel gezegd, dit helpt je cellen vet te verbranden efficiënter.
–       Er ontstaat een betere circulatie – Dit maakt de vetzuren om efficiënter te bewegen door het bloed en in de spier. Dat betekent dat vet  beter beschikbaar is voor het voeden van het lichaam.
–       Een  Toename van het aantal en de grootte van mitochondriën, ook wel bekend als cellulaire energiecentrales die energie leveren voor het lichaam.


Tips om te blijven bewegen:

• Plan een tijdsduur van de oefening elke dag, zelfs als het slechts een paar minuten.
• Splits van uw trainingen. U krijgt dezelfde resultaten van korte trainingen verspreid over de hele dag als je met doorlopende trainingen.
• Verander dagelijkse routines om de activiteit op te nemen. Loop na de boodschappen even een rondje in het park of fiets via het bos naar de stad.
Op deze manier worden de oefeningen geintegreerd in het dagelijkse leven
• Maak de uitvoeren van uw  oefeningen uw focus en plannde rest van dag er omheen in plaats van andersom.

 

2013-11-18T13:36:46+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie