Uitstelgedrag, een kwaaltje waar iedereen waarschijnlijk wel eens mee te kampen heeft gehad. Hoewel het soms erg aanlokkelijk is om toch nog even die nieuwe televisieserie te bekijken of lekker van de zon te genieten, zijn er bepaalde zaken die toch echt je aandacht nodig hebben. De volgende tips kunnen je daarom helpen in het tegen gaan van uitstelgedrag.

uitstelgedrag

  1. Planning

Start je dag altijd met het maken van een agenda, een overzicht, een planning. Plannen is belangrijk, want hoe vager je bent in datgene wat je wilt doen, hoe makkelijker het wordt om toe te geven aan allerlei soorten angsten en twijfels leidend tot uitstel. Probeer bijvoorbeeld een agenda te produceren waarin van uur tot uur aangegeven staat wat je van plan bent te gaan doen. Probeer al een avond van te voren te plannen, zodat het aan het begin van de dag al geen item voor uitstel wordt.

  1. Ben voorbereid

De padvinders geven hierin het voorbeeld. In principe werkt dit hetzelfde als een agenda. Naast dat je weet wat je wilt gaan doen, dien je te zorgen dat alle omstandigheden zijn geschapen om datgene dan ook daadwerkelijk uit te voeren. Informatie, gereedschappen, materialen en al het andere nodig voor je taak, moeten klaarliggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boeken, papier, telefoonnummers, schrijfgerei, je computer en ga zo maar door. Wanneer je onvoorbereid en zonder agenda aan je werk begint, kan dat aangeven dat er een grote hoeveelheid angst of fobie aanwezig is, dit kan makkelijk leiden tot uitstelgedrag.

happy businessman

  1. Benader je werkopdrachten zonder enige vorm van aarzeling

Op tijd op je werk verschijnen en meteen met je echte werk beginnen is belangrijk. Sta hier niet bij stil, aarzel niet, maar doe gewoon. Elk oponthoud kan namelijk makkelijk voor afleiding zorgen. Als je toch al uitstelgedrag vertoont, geeft aarzeling je tijd om te gaan piekeren en dat is iets dat we niet willen, “hij die aarzelt, is verloren”.

  1. Blijf kalm

Heftige emoties kunnen je gemakkelijk van je koers doen afwijken. Verder kunnen ze je concentratie verstoren en vergeet je je voldoende te richten op de drie productiviteitsacties. Werk eraan zo rustig mogelijk naar je starttijd toe te werken. Als je dan toch twijfelt, angst of spanning voelt opkomen, herinner je jezelf er dan aan dat je slechts een beperkte tijd dient te besteden aan je werk. Daarna mag je een pauze nemen.

cocotel tropical

  1. Maak je werk niet moeilijker dan het is

Vermijd de valstrik dat je uitstelgedrag onvermijdelijk is. In onze maatschappij wordt productie vaak als het hoogste goed beschouwd, een episch ondernemen dat iedereen met maximale inzet dient na te streven. Maar voor iemand met uitstelgedrag is dat niet het juiste model om te volgen. Benader je werk lichtvoetig, ontspannen, als een soort van spel: eenvoudig, veilig en prettig. Als je een project aangaat dat massief, groots of cruciaal lijkt, breek het dan in kleinere, voor jou handelbare onderdelen die je geen schrik aanjagen. Werk die onderdelen een voor een af en verlaat voor die tijd het beeld van dat enorme project. Dat klinkt misschien wat beperkt, maar voor iemand met uitstelgedrag uitermate essentieel. Als je namelijk het overzicht verliest, kruipen de angsten er weer in en dat willen we vermijden.

 

Vele succesvolle en ambitieuze dromers hebben geleerd op dergelijke wijze hun projecten aan te pakken. Je werk moet natuurlijk plezierig blijven, want als het dat niet is, gebeurt hetzelfde. Je ontwikkelt faalangsten, raakt in paniek over het werk zelf of andere zaken die in je leven spelen. Het is heel moeilijk om dergelijke gevoelens gewoon maar opzij te zetten. Je zult ermee geconfronteerd moeten worden en de oorzaken ervan vinden, wil je daadwerkelijk leren ermee om te gaan.

Door: Ruud van Boxel

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie