Virusverspreiding op werkvloer gaat pijlsnel

/, blog, Geen categorie, News, Tipvandedag/Virusverspreiding op werkvloer gaat pijlsnel

stichting-gezondheid-ziek

Wel eens afgevraagd hoe lang het duurt voordat een virus zich verspreid door een kantoorpand? Best verontrustend: slechts twee uur.

ID-10025779

Microbioloog Charles Gerba voerde namens de Universiteit van Arizona een experiment uit, waarbij Gerba en zijn team op opzettelijke wijze twee oppervlakken indepten met het modelvirus MS-2. Het onderzoeksteam heeft hiervoor plekken gekozen die het meeste worden aangeraakt, zoals een deurknop of een tafelblad.

Het modelvirus MS-2 is een virus dat erg veel lijkt op het norovirus; de meest voorkomende oorzaak van buikgriep. Dit virus kan dagen of zelfs weken overleven op harde oppervlakken en komt daarom geregeld voor in bijvoorbeeld zorginstellingen en op cruiseschepen.

Tijdens het onderzoek vond het onderzoeksteam maar liefst 60 tot 100 virushaarden terug op andere veel-aangeraakte plaatsen, zoals lichtschakelaars, kranen en computers. Na nog geen twee uur was maar liefst 40 tot 60 procent van de geteste oppervlakken besmet geraakt met het virus.

stichting-gezondheid-sponsGelukkig schuilt er een vrij simpele oplossing achter het besmettingsprobleem. Zo kan schoonmaakpersoneel dat uitgerust is met desinfecterende hulpmiddelen al hulp bieden, maar werknemers van het kantoorpand kunnen ook prima zelf initiatieven nemen, door bijvoorbeeld hun handen regelmatig te reinigen.

Nadat een grondige desinfectie werd uitgevoerd, bleek dat het aantal vlakken waarop het virus werd gedetecteerd met maar liefst 80 tot 99 procent is afgenomen. Onderzoeker Gerba: ,,We weten nu dat een virale besmetting snel gaat, maar ook dat een simpele ingreep het risico op verspreiding sterk kan beperken.’’

2015-02-27T11:32:34+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie