Algemeen vitamine B
Vroeger dacht men dat vitamine B uit 1 vitamine bestond. Later bleek dat vitamine B uit 8 op elkaar lijkende vitaminen bestaat, daarom noemen we het nu het vitamine B-complex. Alle B-vitaminen spelen een rol in de energiehuishouding. Ze helpen bijvoorbeeld om voedsel (koolhydraten) om te zetten in brandstof (glucose) waardoor het lichaam energie krijgt. Vitamine B is erg belangrijk om het zenuwstelsel goed te laten werken, het speelt een rol bij de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten en is belangrijk voor een gezonde huid, haar, ogen en lever. Het lichaam kan vitamine B niet zelf aanmaken, je moet dit binnen krijgen door het eten van voedsel, daarom zou er een tekort aan vitamine B voor kunnen komen, alleen gebeurt dit haast niet omdat in bijna al het voedsel dat wij eten vitamine B aanwezig is.
Het komt ook bijna niet voor dat iemand een overdosis vitamine B krijgt omdat vitamine B oplosbaar is in water waardoor de vitamine B die niet gebruikt wordt door het lichaam, door de urine weer wordt uitgescheiden. Als er in een keer een hele hoge dosis vitamine B ingenomen wordt, dat wil zeggen een 2000x hogere dosering dan je per dag nodig hebt, kan dit klachten als diarree geven.
Zoals eerder genoemd is vitamine B in water oplosbaar. Daarom kun je de vitamine B houdende groente het beste in grote, in plaats van kleine, stukken snijden en zo kort mogelijk koken om de vitaminen in de groente te behouden. Ook het invriezen kan leiden tot een verminderde aanwezigheid van vitamine B.
De B vitaminen die bestaan zijn vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine), B8 (biotine), B11 (foliumzuur) en B12 (cobalamine).
Vitamine B5
De belangrijkste rol van vitamine B5 is de productie van energie door het verbranden van vetten, koolhydraten en aminozuren. Een andere naam voor vitamine B5 is pantotheenzuur, welke afkomstig is van het Griekse woord ‘pantos’ dat ‘overal’ betekent. Vitamine B5 komt namelijk voor in heel veel verschillende producten. Het komt voor in vlees (rundvlees, vooral in orgaanvlees zoals lever en nieren, kalkoen, eend, kip), vis (zalm, kreeft), eieren (eigeel), aardappelen, melkproducten (kaas), groente (maïs, spliterwten, linzen, broccoli, champignons, boerenkool, bloemkool, zoete aardappelen, sojabonen, tomaten, avocado, peulvruchten), brood (volkoren brood, granen, tarwekiemen en biergist), fruit, pinda’s en zonnebloempitten. Wanneer iemand een tekort heeft aan vitamine B5 kan deze persoon last hebben van vermoeidheid, slapeloosheid, braken, krampen, buikpijn, zichzelf niet lekker voelen, depressief zijn of een lage bloeddruk hebben. Door een tekort aan vitamine B5 is de weerstand tegen infecties verlaagd en kan er een branderig of pijnlijk gevoel in de voeten en tenen worden waargenomen. Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B5 bekend, wel een adequate inneming (AI), deze betreft 5 milligram per dag.
Geef een reactie