Algemeen vitamine B
Vroeger dacht men dat vitamine B uit 1 vitamine bestond. Later bleek dat vitamine B uit 8 op elkaar lijkende vitaminen bestaat, daarom noemen we het nu het vitamine B-complex. Alle B-vitaminen spelen een rol in de energiehuishouding. Ze helpen bijvoorbeeld om voedsel (koolhydraten) om te zetten in brandstof (glucose) waardoor het lichaam energie krijgt. Vitamine B is erg belangrijk om het zenuwstelsel goed te laten werken, het speelt een rol bij de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten en is belangrijk voor een gezonde huid, haar, ogen en lever. Het lichaam kan vitamine B niet zelf aanmaken, je moet dit binnen krijgen door het eten van voedsel, daarom zou er een tekort aan vitamine B voor kunnen komen, alleen gebeurt dit haast niet omdat in bijna al het voedsel dat wij eten vitamine B aanwezig is.
Het komt ook bijna niet voor dat iemand een overdosis vitamine B krijgt omdat vitamine B oplosbaar is in water waardoor de vitamine B die niet gebruikt wordt door het lichaam, door de urine weer wordt uitgescheiden. Als er in een keer een hele hoge dosis vitamine B ingenomen wordt, dat wil zeggen een 2000 x hogere dosering dan je per dag nodig hebt, kan dit klachten als diarree geven.
Zoals eerder genoemd is vitamine B in water oplosbaar. Daarom kun je de vitamine B houdende groente het beste in grote, in plaats van kleine, stukken snijden en zo kort mogelijk koken om de vitaminen in de groente te behouden. Ook het invriezen kan leiden tot een verminderde aanwezigheid van vitamine B.
De B vitaminen die bestaan zijn vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine), B8 (biotine), B11 (foliumzuur) en B12 (cobalamine).
Vitamine B8
Een andere naam voor vitamine B8 is biotine, vroeger werd het vitamine H (vitamine Huid) genoemd. Het speelt een rol bij de energievoorziening door de opbouw en afbraak van koolhydraten, eiwitten en de aanmaak van vetzuren en zorgt voor een gezonde huid en gezond haar. Net zoals andere B vitaminen kan je van vitamine B8 ook geen overdosis krijgen aangezien je het overschot gewoon weer uit plast. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (European Food Safety Authority – EFSA) geeft een richtlijn van 15-100 microgram per dag voor volwassenen. De kans dat je een tekort hebt aan vitamine B8 is erg klein, want het zit in veel producten die wij normaal gesproken ruimschoots binnen krijgen zoals noten, pinda’s, havervlokken, granen, sojaproducten, lever, eieren, melk, biergist en tomaten. Echter, een vitamine B8 tekort kan wel voorkomen wanneer je veel rauwe eieren eet. Er zit een stofje in rauwe eieren (avidine) dat bindt met vitamine B8, waardoor deze niet meer opgenomen kan worden door het lichaam en er een tekort ontstaat. Om dit te voorkomen kun je eieren het beste verhitten (koken of bakken) omdat avidine niet tegen hoge temperaturen kan en na verhitting niet meer bindt met vitamine B8. Wanneer je een vitamine B8 tekort hebt dan kan je last krijgen van huidafwijkingen, tongontsteking, verminderde eetlust, vermoeidheid, spierpijn, bloedarmoede en depressie.
Geef een reactie