Vitamine C is een vitamine die niet door het menselijk lichaam kan worden aangemaakt. Je moet het dus via voeding of supplementen binnenkrijgen.

Door de overheid wordt vitamine C ook wel ascorbinezuur genoemd. Maar er zijn ook stemmen die zeggen dat dat een niet-natuurlijke vorm van vitamine C is. ( https://jessevandervelde.com)

Probeer via je dagelijkse voeding en eventuele supplementen zoveel mogelijk de natuurlijke vorm van vitamine C te kiezen.

De voedingsindustrie gebruikt het ook wel als additief voor de conservering. Het staat dan bij de ingrediënten vermeld als E-300 of E-301 (natriumascorbaat). (https://mobiel.voedingscentrum.nl)

Functies van vitamine C:

 • Vorming van bindweefsel
 • Opname van ijzer
 • Immuunsysteem/weerstand

(https://mobiel.voedingscentrum.nl)

 • Gezonde botten
 • Tanden of tandvlees
 • Huid
 • Witte bloedcellen
 • Goed functionerend zenuwstelsel
 • Energievoorziening

(https://www.vitamine-info.nl)

 • Vorming van antilichamen
 • Neutralisatie van giftige stoffen door virussen en bacteriën
 • Opruimen van vrije radicalen (antioxidantfunctie)

(https://jessevandervelde.com)

 • Goed geheugen
 • Heldere geest
 • Concentratievermogen
 • Voorkomen van dementie
 • Voorkomen van blaasontsteking (door een zure omgeving waarin die bacterie niet kan overleven)
 • Voorkomen van staar
 • Voorkomen van hartziektes (door het elastisch houden van de bloedvaten)

(https://energiekevrouwenacademie.nl)

Symptomen van te weinig of teveel vitamine C:

Symptomen van een tekort aan vitamine C zijn een verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing, tandvleesbloedingen, onderhuidse en inwendige bloedingen. Bij een zeer ernstig tekort kan scheurbuik ontstaan, een beruchte ziekte die vooral vroeger op lange zeiltochten voorkwam. De verschijnselen van scheurbuik zijn gewichtsverlies, slapeloosheid, vermoeidheid en verminderde weerstand. Vervolgens tandvleesbloedingen, inwendige bloedingen en het uitvallen van tanden. (https://www.vitamine-info.nl)

Aanbevolen hoeveelheid vitamine C:

Door de overheid is de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) voor een gemiddelde volwassene vastgesteld op 70 mg per dag, en de maximale veilige dosis zou 2000 milligram zijn. (https://www.davitamon.nl)

Daarnaast  worden er bepaalde groepen aangegeven die extra vitamine C als aanvulling op de dagelijkse voeding kunnen gebruiken, zoals zwangere en zogende vrouwen, alcoholverslaafden, rokers en ouderen boven de 70 jaar.

Echter wordt er door orthomoleculaire artsen veel meer geadviseerd, namelijk 1000 tot 3000 milligram verspreid over de dag. (https://energiekevrouwenacademie.nl) Want de standaard ADH is weliswaar ooit vastgesteld  om ziektes als scheurbuik te voorkomen, maar dat is geen richtlijn voor een optimale gezondheid. Zo kan uit de laboratoriumuitslag van je bloed blijken dat je voldoende vitamine C krijgt, terwijl je lichaam in werkelijkheid misschien wel behoefte heeft aan (veel) meer.

Bij ziekte (bijvoorbeeld verkoudheid maar ook een beschadigde huid bij verwonding en vele vormen van stress) verhoogt de behoefte aan vitamine C enorm. Er wordt dan ook minder vitamine C via de urine afgescheiden dan wanneer het lichaam gezond is. Het lichaam neemt dus zoveel vitamine C op als nodig is. (https://jessevandervelde.com)

Met een hoge dosis vitamine C zorg je voor een ideale omgeving in je lichaam waarin alle groei- en herstelprocessen optimaal kunnen functioneren. Daarmee help je dus het zelfherstellende vermogen van je lichaam. (https://jessevandervelde.com)

De darmtolerantie kan een betrouwbare maatstaf zijn voor de maximale dosis vitamine C die voor jou geschikt is. Daarmee wordt bedoeld de hoeveelheid die je kan innemen zonder diarree of darmklachten te krijgen. Een overdosis (mits je onder de darmtolerantie blijft) kan in principe geen kwaad. De overtollige vitamine C die je lichaam op dat moment niet nodig heeft, wordt via de urine afgevoerd. Het voordeel daarvan is zelfs dat je urine er zuur van wordt en dat is goed tegen een blaasontsteking. (https://jessevandervelde.com)

Houdt er wel rekening mee dat een grote hoeveelheid vitamine C remmend kan werken op de opname van koper uit je voeding. (https://www.vitamine-info.nl)

Bronnen van vitamine C:

Fruit, groente, aardappelen, en met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.

(https://mobiel.voedingscentrum.nl)

Camu-camubessen bevatten de hoogste concentratie vitamine C. Dit is als poeder verkrijgbaar en je kunt het bijvoorbeeld door je ontbijt of smoothie roeren. Kijk wel uit met verhitting (warme pap etc.) want dat gaat helaas ten koste van veel vitamine C. Het is ook verkrijgbaar als natuurlijk supplement.

(https://jessevandervelde.com)

Let er bij de bereiding van je eten op dat de vitamine C in de ingrediënten zoveel mogelijk behouden blijft. Vitamine C is gevoelig voor blootstelling aan zonlicht en hitte. Omdat het een wateroplosbare vitamine is, kun je het beste zo kort mogelijk en in weinig water koken. Snijdt de groente etc. ook niet te klein, om nog meer vitamineverlies te voorkomen. Vermijdt ook zoveel mogelijk blootstelling aan lucht van gesneden, gepureerde of uitgeperste producten. (https://mobiel.voedingscentrum.nl)

 

 

2018-09-29T17:04:17+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie