Kerstdagen zijn leuk, maar let op je vitamine D

Als je nu naar buiten kijkt , dan weet je meteen waarom de belangrijkste bron voor het verkrijgen van vitamine D even niet in beeld is. Hoewel er altijd een zekere mate van blootstelling aan ultraviolet licht aanwezig blijft, zelfs bij somber en regenachtig weer, kenmerkend voor de donkere dagen voor Kerstmis, moet je daarvoor wel naar buiten en dat is ook helemaal zo vanzelfsprekend niet. Een warme haard is nog altijd beter te verdragen dan koude nattigheid en een wind die je omver blaast.

Vitamine D bestaat in diverse vormen , waarvan er slechts eentje onder invloed van dat violette licht door het lichaam zelf geproduceerd kan worden. En aangezien er meerdere soorten zijn, zal voor een volledig pakket van deze stof toch externe bronnen moeten worden aangesproken; met andere woorden via voeding.

Wat dat betref worden vette vis, bepaalde zuivelproducten en vlees als mogelijkheden gezien, maar de hoeveelheden zijn gering.

 

Waarvoor is vitamine D belangrijk?

 

Vitamine D speelt een belangrijke rol in diverse organen:

  • Het regelt de niveaus van calcium en fosfaat in het bloed, zorgt er dus voor dat het in de darmen uit ons voedsel wordt gehaald, maar ook dat het teruggewonnen wordt uit de nieren
  • Het zorgt ervoor dat winning van calcium uit de botten voor gebruik elders in het lichaam verminderd wordt. En dat is maar goed ook, anders zouden onze botten wel heel erg broos worden
  • Die winning, niet alleen uit botten, maar ook uit zenuwen en spieren wordt veroorzaakt door het zogenaamde parathormoon, hetgeen geproduceerd wordt door de bijschildklier. Vitamine D vermindert de productie ervan
  • En verder heeft vitamine D een positief effect op het immuunsysteem

 

We hebben absoluut genomen niet veel van deze vitamine nog: tot je 50ste is 2,5 microgram per dag voldoende, daarboven neemt het wat toe, omdat het lichaam dan minder goed in staat is het zelf aan te maken.

En om terug te komen op de donkere dagen voor Kerstmis kan het dus geen kwaad om via voeding wat extra binnen te krijgen. Gelukkig hebben we daarvoor de verpakkingen waar eenieder zelf kan zien wat het voedsel te bieden heeft.

 

En dan nog even dit: zou een zonnebank helpen als mogelijke vervanging van natuurlijk zonlicht?

Het antwoord daarop is:  ja, mits de zonnebank in staat is het zogenaamde UV-B te leveren. Het is echter niet bekend hoeveel dat mogelijk aan vitamine D oplevert, en verder heeft overmatig gebruik natuurlijk ook weer zijn nadelen.

Het advies blijft: eet normaal, gezond, zorg voor de nodige buitenlucht elke dag en dat zal genoeg vitamine D opleveren. Simpel zat toch.