Vitamine D

Vitamine D

Vitamine D kun je halen uit zonlicht

Wat is vitamine D?

 

In totaal zijn er 13 soorten vitaminen die allemaal een eigen functie hebben. De functie van vitamine D is erg gevarieerd. Zo helpt vitamine D het lichaam calcium uit voedingsstoffen te halen. Het lichaam heeft calcium nodig om de botten en het gebit gezond te houden. Daar houdt het echter niet op. Het lichaam heeft vitamine D ook nodig voor een gezonde spierfunctie, een beter evenwichtsgevoel, en een sterk immuunsysteem. Als laatste draagt vitamine D bij aan een gezond serotoninegehalte. Serotonine is een stof die het humeur beïnvloedt. Mensen met depressies lijden aan een (langdurig) serotoninetekort. Een tekort aan vitamine D kan resulteren in depressie, spierzwakte, spierkrampen, rachitis (skeletafwijking) bij kinderen, osteoporose (botontkalking) op latere leeftijd, hartproblemen, en gewrichtsklachten – afhankelijk van de duur van de het vitaminetekort. Vitamine D is daarom essentieel voor een goede gezondheid.

De meeste vitaminen zitten in eten en drinken, en kunnen niet door het lichaam aangemaakt worden. Bij genoeg zonlicht kan vitamine D wel door het lichaam aangemaakt worden, namelijk in de huid. Vitamine D is ook uit voedsel te halen, zoals uit eieren en vette vis.

Wat zijn de symptomen van een tekort aan vitamine D?

De volgende symptomen kunnen wijzen op een tekort aan vitamine D:

  • Bloedend tandvlees
  • Spierpijn, spierkrampen en -trillingen, verslapping van de spierfuncties
  • Gewrichtspijn
  • Energietekort, moeheid, lusteloosheid
  • Angstaanvallen, hyperventilatie

Wat kun je doen om dit tekort aan te vullen? 

Zonlicht is één van de voornaamste bronnen van vitamine D. Daarnaast zit deze vitamine ook van nature in vette vis, zoals zalm, paling, haring of makreel. In mindere mate zit vitamine D in eieren en vlees, zoals rundertartaar en varkensfiletlapjes. Aan een aantal producten wordt vitamine D kunstmatig toegevoegd, namelijk aan halvarine, margarine, ongezouten roomboter, halfvolle melk, en overige bak- en braadproducten. Voor kinderen zijn er verrijkte zuivelproducten op de markt, zoals kwark, yoghurt, pap en peutermelk.

Ten slotte is het ook mogelijk om vitamine D supplementen in te nemen, zoals tabletten of druppels. Omdat vitamine D een in vet oplosbare vitamine is, is het aan te raden een supplement bij de maaltijd in te nemen. In elke maaltijd zit namelijk wel een beetje vet.

Voedingssupplement nodig? Neem altijd een 100% natuurlijke. De chemische (vaak te vinden in supermarkten) werken slecht en soms zelf averechts. Ga naar: 100 natuurlijke voedingssuplementen

Wil je weten of je een vitamine D te kort hebt?
Doe de gezondheidscheck

Particulier: Gezondheidscheck particulier

Bedrijf: pmo werkgever

 

2018-09-09T17:14:17+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie