Vitamine E

Vitamine E

Vitamine E zit in noten


Vitamine E is een antioxidant die het lichaam beschermt tegen agressieve stoffen, ook wel vrije radicalen genoemd. Vitamine E speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van weefsels waaronder spierweefsel. Voor de stofwisseling in cellen en de werking van het immuunsysteem is vitamine E ook erg belangrijk.

Vitamine E wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt, maar krijg je binnen via het voedsel dat je eet. Vooral plantaardige oliën en plantaardige producten bevatten vitamine E, dit zijn bijvoorbeeld zonnebloemolie, granen, noten, zaden, groenten en fruit. In dierlijke producten zoals vlees zit een verwaarloosbare hoeveelheid vitamine E.

Door onderzoek is gebleken dat zowel een tekort als een overschot aan vitamine E niet zo vaak voorkomt in Nederland. Echter, door een stoornis bij de opname van voedingsstoffen of door een andere chronische aandoening zou pas na jaren een ernstig tekort aan vitamine E kunnen ontstaan. Dit zou dan wel kunnen leiden tot spierzwakte, bloedarmoede of schade aan de hersenen.
Voor ouderen zou een supplement van vitamine E goed kunnen zijn omdat vitamine E waarschijnlijk de werkzaamheid van T-cellen verbetert, welke belangrijk zijn voor de werking van het immuunsysteem.
Een veilige maximale hoeveelheid in te nemen vitamine E is 100 milligram per dag voor kinderen van 1-3 jaar en 300 milligram per dag voor volwassenen. Ter indicatie: er zit ongeveer 300 milligram vitamine E in 4,5 kilogram noten, dus snel zit je niet aan een overschot. Volgens de Gezondheidsraad is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E voor volwassen mannen 11,8 milligram en voor vrouwen 9,3 milligram, wat overeen komt met respectievelijk 177 gram en 140 gram noten per dag.

Voedingssupplement nodig? Neem altijd een 100% natuurlijke. De chemische (vaak te vinden in supermarkten) werken slecht en soms zelf averechts. Ga naar: 100 natuurlijke voedingssuplementen

Wil je weten of je een vitamine E te kort hebt?
Doe de gezondheidscheck

Particulier: Gezondheidscheck particulier

Bedrijf: pmo werkgever

 

2018-09-05T18:42:17+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie