Voeding en suppletie de oplossing tegen depressie?

/, blog/Voeding en suppletie de oplossing tegen depressie?

Voeding en suppletie de oplossing tegen depressie?

Wereldwijd worden er steeds meer mensen getroffen door een depressie. Eet jij veel suikerrijke producten of fastfood? Uit onderzoek is gebleken dat je met een ongezond voedingspatroon een groter risico hebt op een depressie. De kans op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen is door een ongezond voedingspatroon groot. Een depressie wordt vaak behandeld met Anti depressiva. Naar voeding en supplementen als onderdeel van je behandeling wordt meestal niet gekeken door de arts.
Ben jij benieuwd welke vitaminen en gezonde vetten een depressie helpen verminderen of voorkomen? Lees dan verder.

Vitamine D
Vitamine D wordt aangemaakt in het lichaam door middel van zonlicht. Daarnaast zijn vette vis, eieren, vlees en zuivel bronnen van vitamine D.

Je lichaam kan naarmate het ouder wordt steeds moeilijker vitamine D opnemen en aanmaken. Vooral ouderen kunnen suppletie om die reden goed gebruiken. Een waarde in je bloed van 80 nmol/l is voldoende.

Deze vitamine speelt een grote rol in de functie van je hersenen. Een tekort kan neerslachtige gevoelens veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dan ook dat een tekort aan vitamine D in het lichaam een trigger is voor het ontstaan van depressie.

Vitamine B12 en foliumzuur
Vitamine B12 speelt ook een rol in je hersenfunctie. Een tekort kan je stemming en andere hersenfuncties beïnvloeden. Ouderen, veganistische, vegetarische en mensen met spijsverteringsproblemen of een ongezond voedingspatroon hebben een groter risico op een tekort. Een verlaagd vitamine B12 gehalte gaat vaak samen met een verlaagd foliumzuurgehalte.

Verschillende onderzoeken tonen een verband aan tussen een laag vitamine B12 en foliumzuurgehalte en depressie. Daarnaast kunnen deze tekorten je behandeling met anti depressiva op een negatieve manier beïnvloeden.

Gebruik jij vitamine B12 suppletie? Check de ingrediëntenlijst altijd op het stofje methylcobalamine. Deze vorm wordt het beste opgenomen in je lichaam.

Magnesium
Magnesium heeft invloed op de functie van je hersenen en je stemming. Het ontspant je spieren en zenuwstelsel waardoor het een goed middel is tegen stress.

Sommige deskundige beweren dat een laag magnesium gehalte in geproduceerde voeding de oorzaak is van vele depressieve gevallen. Maar ook stress en een ongezond voedingspatroon helpen niet mee. Een suppletie van 450 mg per dag verbeterde de stemming van depressieve ouderen tijdens een onderzoek. Onderzoek toont dus aan dat magnesium je depressieve gevoelens kan verminderen.

Ook beweging stimuleert de opname van magnesium, door een betere doorstroming van je bloedsomloop. Hierdoor is het bereik van magnesium voor de hersenen groter.

Suppletie in de vorm van magnesium citraat wordt het beste door je lichaam opgenomen.

Omega 3 vetzuren
Visolie is rijk aan omega 3 vetzuren EPA en DHA. Omega 3 vetzuren hebben een goede invloed op de werking van je hersenen. Deze twee vetzuren komen voornamelijk voor in dierlijke producten en algen. Vette vis is de grootste bron bijvoorbeeld zalm, makreel, haring en sardines. Lijnzaad, chiazaad, lijnzaadolie en walnoten bevatten ook omega 3, maar dan in plantaardige vorm.

Gebrek aan deze vetzuren kan leiden tot emotionele stoornissen en depressieve gevoelens. Suppletie kan helpen bij het voorkomen en behandelen van depressie en angst.

Voedingsadviezen en de juiste suppletie kunnen enorme voordelen opleveren met betrekking tot het verminderen of voorkomen van depressie. Ben jij gevoelig voor een depressie? Probeer eens een koolhydraatarm dieet en vermijd bewerkte voedingsmiddelen. Deze methode kan je stemming enorm verbeteren. Onderzoek ook de rest van je leefstijl eens goed. Voldoende ontspanning, beweging en slaap spelen een grote rol. Alleen al elke dag een kwartier wandelen zorgt voor het vrijkomen van gelukshormomen waardoor je je beter voelt.

Dit artikel is aangeboden door Jasper Alblas, https://www.jasperalblas.nl/afvallen/

By | 2017-06-19T08:55:16+00:00 juni 19th, 2017|Algemeen, blog|1 Comment

About the Author:

One Comment

 1. Elisa Timmermans 25 juni, 2017 at 12:49 - Reply

  Het advies koolhydraatarmer gaan leven en vermijden van bewerkte voedingsmiddelen geeft ook de heer Ju Jung Li
  uit Blerick uitgebreider weer in zijn boek: Yin Yang HEALTH COOKING, advies voor een gezond en langer leven.
  Echter hij combineert ook nog de levensmiddelen die ervoor nodig zijn om een bepaald resultaat te bereiken bij enkele klachten.
  Voor mij werkt het prima! Alleen een groot probleem is volhouden en doorzetten bij alle dagelijkse verleidingen. Het omzetten van een opvoedings- en levenspatroon vind ik niet gemakkelijk. Maar … de resultaten spreken voor zich dus, ook na de zoveelste terugval in oude ongezonde patronen, probeer ik mezelf steeds weer te motiveren om opnieuw te beginnen en langer door te zetten. Uiteindelijk zal het toch wel iets meer gezondheid en minder verslavende afhankelijkheid van voedingsmiddelen (zijn geen levensmiddelen), medicatie en genotsmiddelen opleveren op oudere leeftijd.
  Elisa wenst jullie allemaal succes ! 25 juni 2017

Leave A Comment