Voedingssupplementen, wat moet ik ermee?

/, Voeding nieuws, Voedingssupplementen/Voedingssupplementen, wat moet ik ermee?

Er zijn zoveel voeddingssupplementen op de markt,
dat je momenteel
niet meer weet wat goed of slecht
voor je is.
Wat zijn voedingssupplementen, wanneer neem
ik ze in
en in welke vorm? Onderstaand artikel zal u een beter
beeld te geven over voedingssupplementen.

Een voedingssupplement, wat is dat?
Een voedingssupplement kom je meestal tegen in de vorm van tabletten, poeders of macro of pills on a spoon (selective and soft focus)capsules.
De inhoud van een supplement kan verschillen, zo heb je supplementen met verschillende vitamines of mineralen en ook bijvoorbeeld vezels of antioxidanten. De vitamines en mineralen die je het meeste vindt in supplementen zijn: B-vitamines, Vitamine C, Vitamine E, calcium en ijzer. De samenstelling van een supplement is natuurlijk anders dan de vorm die je in de natuur aantreft. Vitamine C zit bijvoorbeeld in diverse groenten en fruit, maar wanneer je een supplement neemt, zal je lichaam de vitamines sneller opnemen.

Voeding is het belangrijkste
Voedingssupplementen zijn gemaakt om te compenseren. Wanneer iemand te weinig van vitamines binnen krijgt, kan het noodzakelijk zijn om via supplementen jezelf weer wat fitter te maken.Daarnaast is het voor een aantal bevolkingsgroepen (volgende hoofdstuk) een welkome aanvuling op de standaard voeding. Wanneer je gezond eet, met veel fruit,gezonde vetten, groente, volkoren producten en zuivel. Dan zijn supplementen in principe niet noodzakelijk.

toddlerVoor wie zijn voedingssupplementen van belang?
Wanneer je jezelf kan vinden in 1 van de onderstaande groepen, is verstandig om naast je eigen voeding, ook gebruik te gaan maken van voedingssupplementen.
• Vrouwen die zwanger zijn. 4 weken voor de zwangerschap tot 8 weken na de zwangerschap, is het van belang om extra foliumzuur binnen te krijgen. Wanneer je dit doet, verklein je aanzienlijk de kans op een open ruggetje bij je ongeboren kind te voorkomen. Daarnaast zal extra vitamine D tijdens de zwangerschap en borstvoeding voor een goede botopbouw zorgen bij uw kind.
• Pas geboren baby’s (tot 3 maanden) Hebben wat meer vitamine K nodig om (hersen)bloedingen te voorkomen.
• Kinderen tot 4 Jaar, hebben nog steeds extra vitamine D nodig, voor een goede botopbouw.
• Ouderen hebben extra vitamine D nodig om de botafbraak tegen te gaan.Wanneer je geen vlees,zuivel,vis of juist alleen vegatrisch eet. Kan het helpen om extra supplementen te nemen, om zo je de dingen die je niet eet te compenseren.
• Wanneer je (veel) medicijnen gebruikt, kan het helpen om exta voedingssupplementen te nemen.
• Ouderen kunnen iets meer vitamine D gebruiken om de botafbraak minimaal te houden.
• Als je bepaalde producten niet eet zoals vlees, zuivel of vis, of als je alleen vegetarisch eet. Kan het van belang zijn om de dingen die je niet binnen krijgt te compenseren met voedingssupplementen.
• Als je (veel) medicijnen gebruikt kan een voedingssupplement helpen om wat meer weerstand te creëeren .
• Wanneer je gaat/wilt afvallen (zie kopje voedingssupplementen en afvallen)
Zitten er risico’s aan verbonden?
In principe zijn voedingssupplementen veilig. De hoeveelheden die erin zitten zijn niet schadelijk voor de gezondheid en wanneer je lichaam toch teveel voedingsstoffen binnen krijgt, zal het er zelf voor zorgen dat je hier weer van af komt. Toch is het van belang om goed op te letten op de hoeveelheden. Er zijn namelijk supplementen waarvan het niet wensenlijk is dat je er teveel van binnen krijgt. Dit kan een oorzaak zijn van verschillende gezondheidsklachten.

Hoeveel heb je er van nodig?
In ondertaande tabel kan je aflezen hoeveel je per voedingsstof nodig hebt. Zorg ervoor dat je niet meer binnen krijgt dan hieronder vermeld.
Dit gaat niet alleen om het aantal supplementen, maar ook je dagelijkse voeding dien je mee te nemen in het aantal mg per voedingsstof.

Voedingssupplementen en afvallen

Vitamines B3, PP ou niacineDe meeste diëten om af te vallen zijn gebaseerd op het terugdringen van de calorieën, in welke vorm dan ook. Minder calorieën betekent per definitie minder voedingsstoffen. Het is praktisch onmogelijk om minder te eten en toch te voldoen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen.
In dat geval is het verstandig om bij een dieet supplementen te slikken. Zo voorkom je dat het lichaam uitput, dat de stofwisseling vertraagt of dat je vatbaarder wordt voor ziektes/virussen.

Klik  Hier voor voedingssupplementen die u kunnen helpen bij uw gezondheid.

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze academy!

2015-03-27T12:39:59+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie