Voedingstips voor sporters: 5 tips

/, blog, Voeding nieuws/Voedingstips voor sporters: 5 tips
Voeding en Sport

Voeding en Sport

 

 

Heb je je ondergedompeld in de wereld van het sporten, maar is het resultaat niet wat je had gehoopt? Voel je dat je fitter wordt, maar zie je dit nog niet terug in je spiermassa? Dan doe je hoogstwaarschijnlijk iets fout qua voeding.

Als je alles uit je sport wilt halen en je lichaam door een positieve transitie wilt zien gaan, dan is de juiste voeding essentieel. Veel mensen die net beginnen vergeten dit onderdeel vaak. In dat geval blijven de gewenste resultaten uit. Daarom hier wat voedingstips voor sporters.

 

Waarom goede voeding essentieel is

Als je intensief gaat sporten dan veranderd de behoefte van je lichaam wat voeding betreft. Met het opbouwen van spiermassa en het verbeteren van je conditie vraag je namelijk veel van je lichaam.

Simpel gezegd: sporten kost energie en die energie moet je halen uit je voedingspatroon. Als je dat niet doet, dan zal je lichaam worstelen met het herladen van de energie die je gebruikt. Ook zullen er niet genoeg voedingsstoffen overblijven om je spiermassa te vergroten.

Het gevolg? Je raakt meerdere kilo’s kwijt en dat is natuurlijk prima als het je doel is om af te vallen, maar als je spieren wilt kweken ben je dan zeer inefficiënt bezig. Of je passie nou klimmen, hockey, fietsen, voetballen of iets anders is: als je beter wilt presteren moet je niet alleen behoorlijk goed trainen, maar ook behoorlijk goed eten.

 

Waar het vaak fout gaat

De nummer één fout is dat er simpelweg niet genoeg gegeten wordt. Zelfs als je gezond eet en je aan bepaalde voedingsvoorwaarden houdt, zal het niet genoeg zijn als je niet de juiste hoeveelheid naar binnen werkt. Je moet namelijk meer eten dan dat je lichaam gebruikt om vet om te zetten in spieren en je spiermassa te vergroten.

Spiermassa weegt overigens zwaarder dan vet, dus het is de bedoeling dat je gaat aankomen (niet te veel natuurlijk). Door tegelijkertijd in vorm te blijven (dankzij het trainen) en aan te komen (dankzij je voeding) kan je lichaam voedingsstoffen omzetten naar spiermassa.

En dat is wat je wilt, toch?

 

Maak een voedingsschema

Een voedingsschema is voor veel sporters essentieel. Het kan zijn dat je niet altijd honger hebt, maar dat je volgens het schema wel een snack moet eten. Het schema helpt je daarom bij het volhouden van de sport- en voedingsroutine.

Daarnaast is het ook een goede manier om maaltijden en snacks te plannen die alle voedingsstoffen bevatten die je nodig hebt. Magere yoghurt en pindakaas zijn bijvoorbeeld producten die het zeer goed doen bij veel sporten. Door het gebruik van een voedingsschema weet je zeker dat je alles wat je nodig hebt ook daadwerkelijk binnenkrijgt.

 

Start bij het ontbijt

Een andere “quick win” qua voedingstips voor sporters is beginnen met een goed ontbijt.

Veel mensen vinden het moeilijk om een goed ontbijt samen te stellen. Een makkelijk hulpmiddel is hierbij de “schijf van drie”. Proteïne, graan en fruit zijn de drie onderdelen die je tijdens het ontbijt zou moeten eten. Voor de mensen die in de ochtend liever geen ontbijt eten lijkt dit een nachtmerrie. Het tegenovergestelde is waar, want je kan deze drie namelijk makkelijk in een ontbijtje samenvoegen. Denk bijvoorbeeld aan een cracker met pindakaas en een appeltje.

 

Kies de juiste snacks

Snacks zijn belangrijk voor intensieve sporters om het lichaam bij te tanken. Het is namelijk niet alleen belangrijk om voor het sporten energie te krijgen door iets te eten, maar ook na het sporten heeft je lichaam voedingsstoffen nodig om bij te tanken. Op die manier kunnen je spieren zich namelijk beter herstellen.

Bonus: meerdere (gezonde!) snacks eten gedurende de dag zorgt er ook voor dat je niet gaat “overeten” met het avondeten.

Yoghurt is laag in vet en hoog in proteïne en is dan ook de perfecte snack voor na de work-out. Als je niet van eten houdt voor je begint met sporten dan is het een idee om vloeibare voeding te nuttigen (bijvoorbeeld een eiwitshake) voordat je gaat sporten in de ochtend.

 

Kies voeding die bij je sport past

Niet elke sport is hetzelfde. Daarom is het ook logisch dat je niet voor elke sport hetzelfde voedingspatroon volgt. Het is belangrijk om naar de behoeftes van je lichaam te luisteren. Mensen die graag joggen hebben een andere voedingsbehoefte dan gewichtheffers, bijvoorbeeld.

Niet alleen de soort voeding maar ook de hoeveelheid verschilt per persoon en sport. Voordat je begint met sporten is het dan ook goed om uit te zoeken welk voedingsschema bij jou past. Met de juiste voeding behaal je tijdens het sporten betere resultaten, dus ik raad je echt aan om hier werk van te maken want het is de moeite meer dan waard.

Groeten,

Michael

Michael van Leeuwen is één van de oprichters van Hijhem.nl. Hij is inmiddels ruim 5 jaar bezig met krachttraining en voeding en heeft in die tijd alles meegemaakt van “bro science” en blessures tot persoonlijke records en een halve gym bouwen thuis.

Gerelateerde Online training: Fitness voor het hele gezin

2020-05-14T20:18:54+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie