Voetschimmel: een hardnekkig kwaaltje

/, blog, Voetschimmel/Voetschimmel: een hardnekkig kwaaltje

Voetschimmel is een schimmelinfectie die zich ontwikkelt in de vochtige gebieden tussen de tenen en soms ook op andere delen van de voet. Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem of tinea pedis genoemd, is strikt genomen geen eczeem. De naam ‘zwemmerseczeem’ is namelijk ontstaan als gevolg van het vele voorkomen van deze schimmel bij zwemmers die vaak met blote voeten over mogelijk besmette oppervlakken lopen. Hiernaast dragen ook warmte en vochtigheid bij aan de ontwikkeling van voetschimmel. Wanneer de voeten niet goed worden afgedroogd is besmetting van de tenen zo gebeurd.

Kenmerken en symptomen van voetschimmel kunnen erg verschillen. Hoewel niet iedereen dezelfde symptomen ervaart zijn er wel enkelen te benoemen die vaker voorkomen:

  • Witte schilfering, met name tussen de 4e en 5e teen
  • Jeukende blaasjes, zowel op de tenen als op de voetzool
  • Overmatige droogheid van de huid op de voetzool en zijkanten van de voet
  • Roodheid en gele verkleuring en verbrokkeling van de nagels, wanneer de infectie overslaat naar dat gebied van de voet

voetschimmel

Wanneer een schimmelinfectie niet vanzelf over gaat of de infectie verergerd is het van belang om een arts te raadplegen. Deze zal je waarschijnlijk een schimmeldodende of groei-remmende zalf, crème of poeder aanmeten. Wanneer de aandoening ernstiger van aard is kan de arts pillen voorschijven om de infectie op hardnekkigere wijze te lijf te gaan. Dit vind bijvoorbeeld plaats wanneer de infectie is overgegaan op de nagels.

Natuurlijk is het hebben van voetschimmel hartstikke ongemakkelijk. Het is daarom verstandig om de kans op deze schimmelinfectie zo minimaal mogelijk te houden. Probeer daarom altijd om je voeten goed droog te houden, met name het gebied tussen de tenen is daarbij belangrijk. Hiernaast valt het aan te raden om sokken van natuurlijke materialen te dragen. Katoen en wol hebben namelijk een vocht opnemende eigenschap. Probeer ook om lichte, ventilerende schoenen gemaakt van synthetisch materiaal (vinyl, rubber) te dragen en deze regelmatig af te wisselen. Het is verstandig om zo min mogelijk op blote voeten te lopen om zo aangetaste oppervlakken zoveel mogelijk te vermijden. Trek hiervoor in de plaats gewoon een leuk paar teenslippers aan.

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie 

2015-04-20T12:48:59+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie