Vol van Vezels!

Voedingsvezels zijn van groot belang voor de gezondheid. Ze stimuleren niet alleen de darmwerking en een goede stoelgang, maar zorgen ook voor een verzadigd gevoel. Belangrijk dus bij het afvallen!

Hoe werkt het ?

Er zijn verteerbare en onverteerbare vezels. Verteerbare vezels dienen als voedingsbron voor de goede bacteriën in de darmen en ondersteunen zo de darmflora. “Darmflora” is een verzamelwoord voor alle bacteriën die zich in de darmen bevinden. Via de darmflora worden de benodigde voedingsstoffen in het lichaam opgenomen. Ook verhoogt de darmflora de weerstand tegen ongunstige bacteriën en schimmels in de darmen.

Onverteerbare vezels komen vrijwel onaangetast in de dikke darm terecht. Ze mengen zich daar met de ontlasting en trekken vocht aan. Hierdoor wordt de ontlasting zachter, zodat de stoelgang bevordert wordt. Doordat vezels vocht aantrekken krijg je tegelijkertijd ook een verzadigd gevoel. Handig bij het afvallen!

Zorg dus voor voldoende vezels in de voeding. Vezels vindt je met name in groenten, fruit, peulvruchten, volkoren producten en aardappelen.

Inge Hendriks, Leef Fit, www.leeffit.nl

2013-11-18T13:30:45+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie