Voorkom en behandel zwangerschapsklachten

/, blog, zwangerschap/Voorkom en behandel zwangerschapsklachten

De zwangerschap is een bijzondere periode. Er gaat veel veranderen in het gezin en met je lichaam. En wat eigenlijk een bijzonder fenomeen; een kleine mensje dat in je buik groeit. Door het groeien van de kleine telg, zal je lichaam ook mee gaan groeien. Zoals je buikwand en de bekken. Dit kan helaas wel voor lichamelijke klachten zorgen. In dit artikel lees je over klachten tijdens en na de zwangerschap.

Striae
Een onschuldige maar toch wel vervelende klacht, de huidaandoening Striae. Ook wel bekend onder de naam zwangerschapsstriemen. Maar wat is het eigenlijk?
Door een te snelle groei van het lichaam, zullen er onderhuidse littekens ontstaan in de onderste laag van de huid. Dit wordt zichtbaar als wit-gekleurde plekken. Deze kunnen soms weer weg trekken maar blijven geregeld ook blijvend zichtbaar. Gevaarlijk is het niet, maar veel dames vinden het wel lelijk om te zien.
Striae is niet eenvoudig te voorkomen. Wel kan het insmeren van de huid en het ondersteunen van de huid de kans verlagen. Draag bijvoorbeeld goede ondersteunende bh’s en een buikband om je buik te ondersteunen. Ook is gezond voeding van belang om extra gewicht door vet te voorkomen. Een voorbeeld van een steunband vindt je via de volgende link: zwangerschapsband.

https://www.monozorg.nl/product/zwangerschapsband/

Bekkenklachten
Door de groeiende baby, zal er meer ruimte gemaakt moeten worden in je buik. Om dit te realiseren wordt de buikwand uitgerekt en worden de bekken ruimer. Dit gebeurd doordat het bindweefsel in het bekkengewricht soepeler wordt. Hierdoor ontstaat meer ruimte maar kan helaas ook bekkeninstabiliteit ontstaan. Hierdoor kunnen klachten zoals pijn en minder bewegelijkheid ontstaan.
Voldoende rust en een bekkenband kunnen helpen bij de bekkeninstabiliteit.

Rugklachten
Door het hogere gewicht van de buik, zal er meer belasting op de rug ontstaan. Hierdoor kan er een stukje overbelasting optreden. Ook mede omdat de rugspieren tijdens de zwangerschap vaak minder getraind worden. Hierdoor worden de spieren wat minder waardoor ze ook minder belasting kunnen opvangen. Het stukje overbelasting zal voelbaar kunnen worden in de vorm van (lage) rugpijn.

Klachten na de bevalling
Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook na de bevalling kunnen er klachten ontstaan. Door de opgerekte huid, spieren en bekken kunnen er pijnklachten ontstaan. Ook kan er een navelbreuk ontstaan. Een navelbreukband dragen kan je daar bij helpen.

Er zijn speciale banden voor na de bevalling ontwikkeld. Deze geven een fijne steun aan de onderrug, buik en bekken. Hierdoor worden deze lichaamsonderdelen wat minder belast waardoor het herstel wat sneller kan verlopen. Ook zorgt een buikband voor na de bevalling ofwel een sluitband, dat de kans op een navelbreuk wordt verkleint. Ten slotte zorgt de sluitband dat je ongemerkt de buikspieren iets zal aanspannen. Dit kan er voor zorgen dat de buik weer wat sneller de oude omvang zal aannemen.
Meer informatie over de sluitbanden vindt je via de volgende link: sluitband.

https://www.monozorg.nl/product/sluitband/

Verder is een gezonde levensstijl uiteraard van belang. Goede voeding en voldoende beweging. Dit kan extra lichamelijke klachten voorkomen en zorgen voor een positiever gevoel.

 

2020-07-11T01:01:44+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie