Waar haal ik de motivatie vandaan om te stoppen met roken!

/, Stoppen met roken/Waar haal ik de motivatie vandaan om te stoppen met roken!

Het klinkt misschien logisch, maar het belangrijkste bij het stoppen met roken is je Tips stoppen met rokenmotivatie. Niet voor de volle 100% gemotiveerd zijn om te stoppen, kan ervoor zorgen dat je toch weer terugvalt in je gedrag. Ondanks je bewustzijn van de situaties waarin je verleidt wordt om te roken. Weet je 100% zeker dat je wilt stoppen met roken? Deze video zal je enkele handvatten geven om hierachter te komen en om eventueel je motivatie te versterken.

Als je wel wilt stoppen maar niet genoeg motivatie hebt om te stoppen met roken of het stoppen vol te houden, dan kan het knap lastig worden.Uit onderzoek is gebleken dat mensen met meer motivatie een grotere kans hebben om te stoppen en dit ook vol te houden. Men kan zich op tal van manieren motiveren zoals door middel van therapie/ begeleiding.

 

Waarom stoppen met roken?

 

Waarom wil je eigenlijk stoppen met roken? Om een succesvol stoptraject in te gaan, is het belangrijk goed te weten waarom je precies wilt stoppen. Er zijn talloze redenen te bedenken waarom je niet meer zou willen roken. De sleutel tot succes is echter om tot de kern van jouw persoonlijk verlangen tot stoppen door te dringen. Hoe je dat doet, leer je in deze blog.

 

Een groot deel van de redenen om met roken te stoppen zijn externe motivaties; je wilt het doen voor iets of iemand anders maar niet – of nóg niet – voor jezelf.

 

Je wilt bijvoorbeeld stoppen omdat roken veel geld kost.

 

Of misschien wil je stoppen omwille van je gezondheid. Je bent bang om je gezondheid blijvende schade toe te brengen als je blijft roken, of misschien ben je al ziek en wil je stoppen om je ziekte niet nog erger te maken. Je wilt je lichaam niet nog verder verwoesten. Ook dit is een externe motivatie. Het doel is niet gefundeerd op een innerlijke gedrevenheid, maar richt zich tot iets anders: het lichamelijk welzijn.

 

Wellicht wil je stoppen om zo je naasten niet langer tot last te zijn. Je hebt misschien een partner, familie of huisgenoten die veel last hebben van jouw rookgewoonte, en je wilt ermee stoppen om voor hen een meer plezierige omgeving te creëren.

 

Zwangerschap is ook een veelvoorkomende motivatie om te stoppen. Je wilt natuurlijk niet dat er iets met je kindje gebeurt door jouw toedoen. Ook wanneer je kindje al geboren is, is het natuurlijk veel prettiger wanneer je hem of haar een gezonde omgeving kunt bieden om in op te groeien.

 

Externe motivaties zijn geen verkeerde redenen om met roken te stoppen. Integendeel zelfs! Het zijn goede redenen. Maar ze bieden in de meeste gevallen niet het fundamentele houvast dat je nodig hebt om je stoppoging vol te houden en tot een succesvol einde te brengen. Ze zijn simpelweg vaak niet voldoende om jou persoonlijk te motiveren.

 

Interne motivatie is de meestal wel de oplossing. Deze vorm van motivatie doet een direct beroep op jouw persoonlijke drijfveren. Je wilt niet stoppen voor anderen maar voor jezelf. Het stoppen zal jou persoonlijk gelukkig maken. Interne motivatie houdt in dat je geen slaaf meer wilt zijn van je sigaretten. Je wilt niet machteloos zijn zonder sigaretten, en je wilt niet ‘de mislukkeling’ zijn die het niet lukt om te stoppen. Je wilt een vrij, onafhankelijk en zelfstandig mens zijn. Stoppen met roken is iets dat je uiteindelijk voor jezelf doet. Als je deze motivatie voor jouzelf hebt gevonden, dan heb je ook de grootste kans op succes.

 

Om dit succes te bewerkstelligen, is het waardevol om je eigen motivatie goed te onderzoeken en om onder woorden te brengen waarom je nou echt wilt stoppen.

 

Hierbij heb ik een kleine oefening voor je. Maak een lijst en schrijf daarin alle redenen op waarom je wilt stoppen. Probeer steeds dieper te graven in jezelf en probeer de persoonlijke, intrinsieke motivatie waarom jij wilt stoppen bloot te leggen. Licht al je motivaties op de lijst toe en breng onder woorden hoe ze zullen bijdragen aan jouw persoonlijk geluk.

 

Het Stages of Change model geeft het proces van een gedragsverandering aan. In dit geval dus het stoppen met roken. Er zijn 5 fasen in dit model.

 

Deze modellen worden beschreven in de blog ‘De 5 fases voordat je bent gestopt met roken’

 

De bovenstaande informatie komt rechstreeks uit de DVD cursus Stoppen met Roken. Denk je dat je beter wordt geholpen wanneer er beeldmateriaal aan theorie is gekoppeld? Beste dan de dvd! Dit kunt u doen door te klikken op… roken

2015-04-10T11:20:19+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie