Waardoor steek jij weer een sigaret op? Deel 1

/, Stoppen met roken/Waardoor steek jij weer een sigaret op? Deel 1

Mensen die proberen te stoppen met roken ervaren doorgaans niet een constante behoefte stoppen met rokenom een sigaret op te steken, maar ervaren dit slechts met vlagen. Dat is een handig gegeven omdat het je mogelijkheden biedt om uit te zoeken wat voor momenten het zijn die je behoefte aan een sigaret aanwakkeren. Wanneer je deze momenten herkent, kun je daarop inspelen en eenvoudige stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat de verleiding niet zo groot wordt of zelfs helemaal wegblijft.

 

Tip: de zin om te roken ontstaat vaak op momenten van onlust.Er is iets aan de hand dat je niet wilt, of er is een gemis aan datgene wat je wel wilt. Let op deze momenten en leer jouw rookimpulsen daarin te herkennen.

 

Rookimpulsen duiden bijna altijd op een onvervuld verlangen. In plaats van dat gevoel toe te laten, te erkennen en te accepteren dat het er is, grijp je instinctief naar een sigaret.

 

Een voorbeeld. Terwijl het eten staat te sudderen op het fornuis maak je nog even gebruik van je tijd om een verjaardagskaart te schrijven voor je neef. Hij is morgen jarig en als je de kaart nu schrijft kan deze nog net op tijd op de post. Ineens word je onderbroken doordat je ziet dat je saus overkookt. Je moet stoppen met de kaart en het hele fornuis schoonmaken. Dat kost veel tijd en nu moet je haasten om de kaart nog op tijd te kunnen posten. Die haast zit je niet lekker. Zodra je weer aan tafel zit met de kaart en de pen in je hand, steek je een sigaret op.

 

Misschien vind je het moeilijk om nu te bedenken wat in jouw geval typische momenten zijn dat je een sigaret wilt opsteken. Dit kan lastig zijn omdat het een impulsief proces is en omdat de aanleiding in heel kleine, dagelijkse akkefietjes kan liggen. Je bent je er nauwelijks bewust van dat het gebeurt.

 

Toch is het essentieel dat je hier wel even over nadenkt. Op deze manier kun je het bewustzijn aanzwengelen en dat is een eerste stap in het steeds beter leren herkennen van de momenten. Bekijk de momenten afzonderlijk van elkaar en probeer te ontdekken waardoor jouw behoefte elke keer ontstaat.

 

Zoek een oplossing voor jouw onlustgevoelens

 

Wanneer je weet waardoor je impuls om een sigaret op te steken ontstaat en welk verlangen eraan ten grondslag ligt, kun je bepalen welke stappen je moet nemen om dat intrinsieke verlangen aan te pakken, zodat je de daadwerkelijke, dieperliggende oorzaak van de impuls aanpakt. De insteek is dat je voor elke neiging tot het opsteken van een sigaret een beter alternatief hebt om voor te kiezen, dat bovendien je problemen écht aanpakt en oplost.

 

stress stoppen met roken

Een voorbeeld. Op je werk moet je een presentatie houden voor een belangrijke klant. Je wilt je verhaal ondersteunen met een aantal praktijkvoorbeelden, maar je bent al een uur in de archieven aan het zoeken en hebt nog steeds geen passend voorbeeld gevonden voor in je presentatie. Je bent bang dat het verhaal zonder praktijkvoorbeeld niet overtuigend genoeg is. Daardoor voel je nog meer druk en krijg je de behoefte om een sigaret op te steken.

 

Einde deel  1

 

Lees ‘Waardoor steek jij weer een sigaret op? Deel 2’ voor het vervolg.

 

De bovenstaande informatie komt rechtstreeks uit de DVD cursus Stoppen met Roken. Denk je dat je beter wordt geholpen wanneer er beeldmateriaal aan theorie is gekoppeld? Bestel dan de dvd! Dit kunt u doen door te klikken op… roken

2015-04-10T11:15:35+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie