Omgaan met negatieve gevoelens
Weet je welk gevoel van ontevredenheid jouw rookneiging op dat moment veroorzaakt, maar niet wat je eraan kunt doen? Dan is acceptatie de enige overgebleven oplossing. Ga je er niet tegen verzetten, maar laat het toe.
Accepteren dat ergens geen oplossing voor is klinkt misschien nutteloos, maar dat is het niet wanneer je weet waarom het zo belangrijk is. Er zit een groot voordeel aan het weten dat je iets niet kunt oplossen. Simpel: als er niets is wat je kunt doen, dan hoef je ook niets te doen.
Er is dan nog maar een ding dat moet gebeuren: het verwerken. Verwerken is ook een vorm van er iets aan doen. Verwerken doe je voor je eigen gemoedsrust.
Het verwerken van emoties is iets waar je, zeker op kleine schaal, gedurende de hele dag mee bezig bent. Wanneer je dit niet zou doen, kun je er op termijn last van krijgen. Uit de psychologie zijn voorbeelden hiervan op grote schaal bekend, zoals trauma’s die verwerkt moeten worden, maar in het klein ben je hier ook voortdurend mee bezig.
Waarom is verwerking zo belangrijk? Verwerking is noodzakelijk om de hevigheid van de emotie te doen afnemen, en uiteindelijk deze emotie te laten verdwijnen en plaatsmaken voor een andere emotie.
Emoties hebben het kenmerk dat als je ertegenin gaat, ze heftiger worden. Wanneer je je niet verzet, maar erin meegaat, zullen de emoties steeds minder heftig worden en uiteindelijk wegtrekken. Dat is het principe van verwerking in een notendop. Je kunt je wel voorstellen hoe nuttig dit is wanneer je wilt stoppen met roken. Verwerken doe je door een gevoel toe te laten. Gevoelens wisselen elkaar continu af. Door aanhoudend met die stroom van gevoelens mee te gaan, heb je er weinig last van. Ga er tegenin en je zult er veel last van hebben.
Voor het stoppen met roken is het dus belangrijk dat je leert gevoelens te erkennen en van je af te zetten in plaats van er steeds mee bezig te blijven.
Let op: je gevoelens verwerken is iets anders dan je gevoelens uitleven. Ga niet handelen vanuit je emoties. Wanneer je je gevoelens uitleeft door nare dingen te zeggen of te doen levert het jou zelden iets goeds op.
Je hoeft niets met je gevoelens te doen, behalve te accepteren dat ze er zijn. Dan kun je erop vertrouwen dat het nare gevoel wegtrekt zonder dat daar iets voor nodig is, zoals roken.
Waarom lichamelijk ontspannen zo belangrijk is
Ik ga je nu iets belangrijks vertellen, dat een sleutelrol kan gaan spelen voor jou in het omgaan met je emoties. Veel mensen weten dit niet. Jij wel, waardoor je hier een voorsprong kunt nemen in het stoppen met roken. Luister dus goed.
Wat veel mensen niet weten over emoties, is dat ze eigenlijk niets meer dan lichamelijke reacties zijn. Ze lijken zo ongrijpbaar, zo allesomvattend en soms zo overweldigend. En toch is het een puur lichamelijk verschijnsel. Nu je dit weet, kun je iets heel belangrijks ook inzien: namelijk dat je jezelf dan ook weer tot rust kunt brengen met je lichaam.
We hebben deze lichamelijke reacties van onze verre voorouders meegekregen. Als reactie op waarnemingen of gedachten komen in onze hersenen chemische stofjes vrij en komen lichamelijke reacties op gang, zoals een verhoogde hartslag. Vroeger hadden we deze nodig om te overleven, nu ervaren en interpreteren we ze als emoties. Van nature voelen we een afkeer van negatieve gevoelens. Zodra je je echter verzet hiertegen, komen in de hersenen weer nieuwe stofjes vrij en ben je verder van huis.
Een tip: leer te werken met ontspannings- en focusoefeningen. Op deze manier kun je de negatieve emotie en vooral de bijbehorende lichamelijke reacties lokaliseren, benoemen, er aandacht aan schenken, het gevoel accepteren en de emotie verwerken. Je zult zien dat je er dan nauwelijks last van hebt en met wat oefening gaat het steeds soepeler en leer je steeds makkelijker je rust te pakken.
Het is belangrijk dat je negatieve emoties adresseert op het moment dat deze zich voordoen; zeker wanneer je probeert te stoppen met roken! Maar ook los daarvan. Doe je dit niet en probeer je je emoties te adresseren als je bijvoorbeeld ’s avonds in bed ligt, dan zijn de situatie en de bijbehorende trek in een sigaret waarschijnlijk al voorbij. Omdat het voorbij is, lukt het dan ook niet meer om de lichamelijke reacties te signaleren die erbij kwamen kijken. Je kunt er dan niet meer de volle aandacht aan geven en dit staat je verwerking in de weg.
Omgaan met je emoties is makkelijker gezegd dan gedaan. Gun jezelf dan ook de tijd om hieraan te werken en onthoud vooral dat je je niet moet verzetten tegen je gevoelens. Stoppen met roken is niet gemakkelijk, dus laat je emoties gaan, accepteer ze en praat erover met anderen. Dan zet je al een hele grote stap in de juiste richting!
Eind deel 3, het vervolg is te lezen in de blog’ Waardoor steek jij weer een sigaret op? Deel 4‘
De bovenstaande informatie komt rechtstreeks uit de DVD cursus Stoppen met Roken. Denk je dat je beter wordt geholpen wanneer er beeldmateriaal aan theorie is gekoppeld? Bestel dan de dvd! Dit kunt u doen door te klikken op… roken
Geef een reactie