Bewust zijn van je emoties is van groot belang bij het stoppen met roken. Maar het is nóg stoppen met roken cursusbelangrijker dat je herkent in welke situaties die emoties opkomen en hoe je daar vervolgens mee omgaat.In dit deel van de cursus bespreken we welke situaties rookgedrag uitlokken en hoe je kunt voorkomen dat je toch naar die sigaret grijpt.

 

Het is belangrijk dat je inzicht krijgt in de situaties waarin je gevoelig bent voor roken en dat je daarnaast om leert te gaan met deze situaties. Vooral nadat er net is gestopt met roken is het makkelijk om weer opnieuw te beginnen met roken, naar mate iemand langere tijd niet rookt is het relatief gezien eenvoudiger om het roken achterwege te laten. Mensen geven aan dat ze uit gewoonte tijdens bepaalde situaties gaan roken, het is een soort ritueel.

 

De meeste mensen geven aan dat ze in bepaalde situaties juist een sigaretje opsteken, het kan dan juist extra moeilijk voor iemand die gestopt is om zich te handhaven in deze situaties. De volgende situaties worden vaak aangegeven als situaties waarin rokers de drang hebben om te roken: Bij het uitgaan, op feestjes en andere sociale aangelegenheden. In een situatie waarin iemand zich niet prettig voelt of gestrest is. Als gewoonte na het eten, bij de koffie of tijdens het nuttigen van alcohol.

 

 

De rook  pauze

 

Bijna iedereen herkent wel de situatie dat werknemers regelmatig een rookpauze nemen. Wat is dat toch voor een verschijnsel? Ik zal het je uitleggen.

 

Het is de rookverslaving die ervoor zorgt dat je elke keer wordt onderbroken wanneer je aandachtig met je werk bezig probeert te zijn. De ontwenningsverschijnselen steken de kop op. Deze leiden jou af van je bezigheden en om deze verschijnselen te stillen, rook je even een sigaret. Sommige rokers denken onterecht dat roken ze helpt om zich beter op een taak te kunnen richten. De werkelijkheid is dus precies andersom.

 

Herken je dit bij jezelf? Waarschijnlijk vind je het dan zelf ook veel prettiger om gewoon lekker door te kunnen werken. Wanneer je stopt met roken, zal je zien dat je na enkele weken niet meer onderbroken wordt door het verlangen naar een sigaret en dat je minder pauzes neemt. Je pauzeert dan niet meer om je nicotine aan te vullen, maar omdat je vermoeid bent van het werken.

 

Blijf wel goed voor jezelf zorgen en neem niet ineens veel minder pauzes. Indien je te lang achter elkaar doorwerkt, raak je gespannen en krijg je zo weer zin in een sigaret. Pauzeer regelmatig. Ga niet dwangmatig proberen jezelf bezig te houden om de trek te vermijden, dat werkt averechts.

 

Roken en voeding

 

Misschien zoek je niet direct een verband tussen voeding en roken, maar door bewuster om te gaan met je voedingspatroon, kun je het stoppen met roken voor jezelf echt een stuk gemakkelijker maken. Hierbij een paar inzichten om je te helpen.

 

Roken is verslavend. Welke voedingsmiddelen gebruik jij, die ook een verslavende werking kunnen hebben? Als je goed oplet, zul je zien dat je deze vaak combineert met sigaretten. Een voorbeeld: de ochtend is een typisch moment dat de onthoudingsverschijnselen van koffie en roken beide worden aangepakt door het drinken van koffie en het roken van een sigaret. Zo zijn er meer verslavende voedingsmiddelen die vaak standaard met roken gecombineerd worden. Wil je stoppen met roken? Maak het jezelf dan makkelijker door ook met de verslavende voedingsmiddelen te stoppen. Zo ontwijk je het gevaar dat deze behoeftes door elkaar gaan lopen en kom je niet in de verleiding een sigaret op te steken.

 

Je hoort mensen die met roken gestopt zijn vaak klagen dat ze er zoveel dikker door zijn geworden. Laat dit jouw stoppoging niet in de weg staan, want dit hoeft voor jou helemaal niet zo te zijn. Het is niet zonder meer zo dat het stoppen met roken vanzelf leidt tot gewichtstoename. Mensen die na het stoppen dikker zijn geworden, hebben dit te danken aan het feit dat ze meer zijn gaan eten. Hier kunnen twee dingen aan de hand zijn.

 

Een van de mogelijkheden is dat deze mensen nog niet geleerd hebben om hun onlustgevoelens te accepteren en te verwerken. In plaats daarvan hebben ze hun onlustgevoelens gestild met iets anders: eten. Zij hebben de tabakswaren vervangen door voedsel. En een dergelijke vervanging leidt vaak tot een nieuw probleem of een nieuwe verslaving. Je wordt dan een emotionele eter.

 

De tweede mogelijkheid is dat door het gemis van de sigaret, er een zeker oraal gemis optreedt. Sigaretten vervullen een orale behoefte. Wanneer je niet meer op gezette tijden een sigaret in je mond hebt, kan het gebeuren dat je grijpt naar voedsel om toch met je mond bezig te zijn.

 

Maaltijden vormen voor veel rokers de dagelijkse mijlpaal om een sigaret op te steken. Zo komt het regelmatig voor dat rokers veel trek hebben in een sigaret voor het avondeten. Ze geven dit aan als een typisch moment dat de trek in een sigaret heel groot is. Herken jij dit? Dit soort trek komt meestal doordat je dan al uren niets gegeten hebt. Het is in feite een soort ‘valse trek’. Je hebt niet zozeer trek in een sigaret, maar de behoefte om iets te eten. Dat is ook de eerder genoemde orale behoefte.

 

Dit soort trek kun je heel gemakkelijk voorkomen: door gewoon regelmatig te eten. Het is een veelgehoord advies in de voedingswereld: houd niet stug vast aan drie grote maaltijden per dag, maar eet kleinere hoeveelheden gedurende meerdere momenten per dag, en eet wanneer je honger hebt. Het is niet alleen in de voedingswereld een goed advies; het kan jou ook helpen om de trek in een sigaret te bestrijden. Let op: regelmatig eten is iets anders dan overmatig eten. Je hoeft niet meer te gaan eten, alleen je maaltijden beter te spreiden.

 

Heb jij juist na de maaltijd het verlangen naar een sigaret? Dan zal jij je misschien pas stressed businessmanvoldaan voelen nadat je ook je nicotinetekort hebt aangevuld. Niet-rokers voelen zich direct na het eten voldaan. Hier moet jij ook naartoe. Realiseer je dat het eten van een maaltijd je al een voldaan gevoel bezorgt en geef direct aandacht aan dit gevoel. Je hebt die aanvulling van nicotine niet nodig. Wanneer je hier toch moeite mee hebt, bedenk dan dat de lichamelijke ontwenningsverschijnselen na ruim een week wel over zijn, zolang je maar geen sigaret meer opsteekt.

Het is belangrijk om op deze verschillende situaties in te leren spelen. Het is altijd van belang om goed op te letten in wat voor situaties je kunt komen en op deze manier mogelijk lastige situaties te voorkomen. Als je weet dat je naar een feest gaat waar veel gerookt word dan is het een mogelijkheid om je hier op voor te bereiden of mogelijk iets mee te nemen, zoals bijvoorbeeld een pak kauwgum waardoor je minder snel naar een sigaret of een pak shag zult grijpen.

 

Als dit in het begin te moeilijk is dan is het ook een mogelijkheid om dit soort situaties te vermijden. Zoals eerder aangegeven gaan mensen vaak weer roken als ze zich minder goed voelen of stressen, wees hier van bewust en probeer in dit soort situaties andere vormen van afleiding te vinden. Door bezig te zijn met anderen dingen wordt de aandacht van het roken afgeleid waardoor het gemakkelijker vol te houden is.
Het is van belang om helpende gedachten te vinden die steun bieden bij het niet roken. Jezelf belonen voor een bepaalde tijd dat er niet gerookt is maakt de kans op volhouden ook groter, zoals gebleken is uit onderzoek.

 

Conclusie

 

Om succesvol te kunnen stoppen met roken, moet je je in de eerste plaats bewust zijn van de situaties waarin je de drang voelt om te roken. Vaak gaat het gepaard met gewoontes, zoals een rookpauze of sigaret bij een kopje koffie. Wanneer je dit weet, kun je veel beter effectieve manieren bedenken om met deze situaties om te gaan en je gewoontes te veranderen. In plaats van een sigaret bij de koffie, kun je bijvoorbeeld een koekje of stukje chocola eten. Soms blijkt het beter te zijn om situaties waarin je verleidt wordt om te roken gewoon een tijdje te vermijden en dus bijvoorbeeld gewoon niet die rookpauze te nemen. Hoewel je altijd advies en steun van anderen kunt vragen, ben jij diegene die de verleiding moet weerstaan. Verderop in de cursus zullen er dan ook enkele oefeningen en methodes voorbij komen om je hierbij te helpen.

Heb je geen motivatie om te stoppen, lees dan in de blog ‘ motivatie’  waar je die vandaan kan halen

De bovenstaande informatie komt rechtstreeks uit de DVD cursus Stoppen met Roken. Denk je dat je beter wordt geholpen wanneer er beeldmateriaal aan theorie is gekoppeld? Bestel dan de dvd! Dit kunt u doen door te klikken op… roken