Waarom fruit en groenten een krachtige werking hebben tegen kanker

Fruit en groenten bevatten ten opzichte van andere voedingsmiddelen minder ongezonde vetten, meer vezels en meer voedingsstoffen die je helpen beschermen tegen kanker. Deze 3 factoren versterken je immuunsysteem en helpen je lichaam meer weerstand te bieden tegen kanker. Er wordt aanbevolen om dagelijks minimaal 5 porties fruit en groenten te eten. De meeste mensen krijgen deze algemene dagelijkse hoeveelheid aan fruit en groenten echter niet binnen. Sterker nog, de meesten onder ons moeten twee keer zo veel fruit en groenten eten om gezond te blijven en kanker te voorkomen of te bestrijden.

Eet vezels voor een verzadigd gevoel en een lager risico op kanker

Een ander voordeel van het eten van plantaardig voedsel is dat je meer vezels binnenkrijgt. Vezels, die ook wel ruwe vezels of ruwvezels worden genoemd, komen uit die delen van planten die mensen niet kunnen verteren. Vezels spelen een belangrijke rol bij het reinigen van je maag- darmstelsel en zorgen er zo voor dat dit gezond blijft. Bovendien helpen vezels bij de vertering en opname van voedingsstoffen en verwijderen ze daarnaast kankerverwekkende stoffen uit het lichaam. Een vezelrijk voedingspatroon kan darmkanker en andere veelvoorkomende vormen van kanker, waaronder maag-, mond- en slokdarmhoofdkanker, helpen voorkomen. Deze organen maken allemaal deel uit van het spijsverteringssysteem.

Bronnen van vezels zijn fruit, groenten en volle granen. In het algemeen kun je zeggen dat hoe natuurlijker en hoe minder bewerkt het voedsel is, hoe meer vezels het bevat. Er zitten geen vezels in vlees, zuivelproducten, suiker en ‘witte’ voedingsmiddelen zoals wit brood, witte rijst en witte pasta. Vezels absorberen water. Aangezien je meer vezels binnenkrijgt bij het wijzigen van je voedingspatroon, is het dus belangrijk voldoende water te drinken.

Facebook bericht voedingspatroon om kanker te voorkomen 3

Eenvoudige manieren om je voedingspatroon uit te breiden met meer vezelrijke voeding:

 • Eet bruine rijst in plaats van witte rijst.
 • Vervang volkorenbrood door witbrood.
 • Eet een muffin met zemelen in plaats van een croissant of …?
 • Neem als tussendoortje popcorn in plaats van aardappelchips.
 • Eet vers fruit zoals een peer, banaan of een appel. (dan wel met schil)
 • Kies voor gebakken aardappels met schil in plaats van patat.
 • Geniet van verse wortels, selderij of paprika’s met hummus of salsa, in plaats van friet.
 • Drink genoeg water. Vezels absorberen water, dus hoe meer vezels je binnenkrijgt, des te meer water moet je gaan drinken. Water is tevens essentieel bij de bestrijding van kanker en het versterkt het immuunsysteem. Andere functies van water zijn de afvoer van afval- en gifstoffen uit je lichaam en het voorziet je organen van de benodigde voedingsstoffen.

 

Eenvoudige manieren om je voedingspatroon uit te breiden met meer vezelrijke voeding:

 

 • Eet bruine rijst in plaats van witte rijst.
 • Vervang volkorenbrood door witbrood.
 • Eet een muffin met zemelen in plaats van een croissant of ander broodje gemaakt van witmeel
 • Neem als tussendoortje popcorn in plaats van aardappelchips
 • Eet vers fruit zoals een peer, banaan of een appel (met of zonder schil)
 • Kies voor gebakken aardappels met schil in plaats van patat
 • Geniet van verse wortels, selderij of paprika’s met hummus of salsa, in plaats van friet.
 • Drink genoeg water. Zoals hierboven al gezegd, vezels absorberen water, dus hoe meer vezels je binnenkrijgt, des te meer water moet je gaan drinken. Water is tevens essentieel bij de bestrijding van kanker en het versterkt het immuunsysteem. Andere functies van water zijn de afvoer van afval- en gifstoffen uit je lichaam en het voorzien van je organen van de benodigde voedingsstoffen.

 

Vezelrijke voedingsmiddelen die je helpen beschermen tegen kanker

Volle granen: volkoren pasta, ontbijtgranen, gerst, havermoutpap, muffins met haver en zemelen, popcorn, bruine rijst en volkorenbrood.

Fruit: frambozen, appels, peren, aardbeien, bananen, bramen, bosbessen, mango’s, abrikozen, citrusvruchten, gedroogde vruchten, pruimen en rozijnen.

Peulvruchten: linzen, zwarte bonen, spliterwten, limabonen, gebakken bonen, kidneybonen, pintobonen, kikkererwten, witte bonen en zwarte oogbonen.

Groenten: broccoli, spinazie, donkergroene bladgroenten, erwten, artisjokken, maïs, wortels, tomaten en spruitjes.

Facebookbericht voedingspatroon om kanker te voorkomen

Minder rood, bewerkt vlees gaan eten

Waarom lijkt er een verband te bestaan tussen sommige soorten vlees en het risico op kanker? Ten eerste bevat vlees geen vezels en andere voedingsstoffen waarvan is gebleken dat ze een beschermende werking tegen kanker hebben.

Ten tweede bevat bewerkt vlees in sommige landen, zoals in de VS, vaak antibiotica en hormonen. Bovendien kan vee zijn grootgebracht met genetisch gemodificeerd veevoer, wat kan leiden tot een verhoogd risico op kanker.

Het meeste rode vlees bevat ook verzadigde vetten, hoewel de meningen onder voedingsdeskundigen over de gevolgen van rood vlees voor de gezondheid nog steeds verdeeld zijn. Hoewel veel gezondheidsorganisaties bij hun standpunt blijven dat het eten van verzadigde vetten uit alle soorten vlees de gezondheid in gevaar kan brengen, beweren andere gezondheidsorganisaties juist dat verzadigde vetten uit biologisch, grasgevoerd vlees minder gevaarlijk zijn voor de gezondheid dan die uit bewerkt vlees.

Voedingsexperts zijn het er doorgaans over eens dat bewerkte vleesproducten zoals spek, worstjes, hotdogs, pepperoni en salami het risico op kanker verhogen. Dit komt doordat er kaliumnitraat als conserveermiddel aan dit vlees wordt toegevoegd.

 

Kiezen voor gezonder vlees en eiwitrijke voeding

De meeste mensen eten veel meer bewerkt vlees dan gezond voor ze is. Je kunt het risico op kanker aanzienlijk verlagen door minder dierlijke producten te eten, onbewerkt vlees te eten en vlees te vervangen door meer fruit en groenten.

 • Eet minder vaak rood vlees.
 • Probeer rood vlees te vervangen door vis, gevogelte of andere vegetarische bronnen van eiwitten.
 • Eet bij elke maaltijd kleinere porties vlees.
 • Het portie vlees dat je eet, zou overeen moeten komen met de palm van je hand.
 • Gebruik vlees als smaakmaker of bijgerecht, niet als hoofdingrediënt.
 • Je kunt een beetje vlees toevoegen aan je gerecht om het meer op smaak te brengen en het een betere textuur te geven.
 • Als vleesvervanger kun je ook kiezen voor bonen en andere plantaardige producten met eiwitten.
 • Vermijd bewerkte vleessoorten zoals hotdogs, worstjes, vleeswaren en salami.
 • Kies biologisch vlees zorgvuldig uit. Vee moet voldoende leefruimte hebben en dient biologisch voer te krijgen dat geen genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat. Het is niet toegestaan biologisch vee antibiotica, groeihormonen of andere bijproducten te geven.
 • Gebruik vlees als smaakmaker of bijgerecht, niet als hoofdingrediënt.
 • Je kunt een beetje vlees toevoegen aan je gerecht om het meer op smaak te brengen en het een betere textuur te geven.
 • Als vleesvervanger kun je ook kiezen voor bonen en andere plantaardige producten met eiwitten.
 • Vermijd bewerkte vleessoorten zoals hotdogs, worstjes, vleeswaren en salami.
 • Kies het biologisch vlees zorgvuldig uit. Vee moet voldoende leefruimte hebben en dient biologisch voer te krijgen dat geen genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat. Het is niet toegestaan biologisch vee antibiotica, groeihormonen of andere bijproducten te geven.

Facebookbericht voedingspatroon om kanker te voorkomen 4

Kies voor gezonde vetten

Het eten van voedingsmiddelen die veel vet bevatten, verhoogt het risico op verschillende vormen van kanker. Helemaal vetvrij gaan eten is echter ook niet de oplossing. Sterker nog, sommige goede vetten kunnen juist bescherming bieden tegen kanker. De kunst is om niet te veel ongezonde vetten te eten en deze met mate te eten.

 

Vermijd vetten die het risico op kanker verhogen

De schadelijkste vetten zijn transvetten. Deze ontstaan als gevolg van het harden van vloeibare, plantaardige olie. Producten die transvetten bevatten zijn langer houdbaar. Hier hebben voedselproducenten baat bij, terwijl transvetten juist erg schadelijk zijn voor de consument.

Hoewel eieren en dergelijke wel verzadigde vetten bevatten en dus vet zijn, weegt dat niet op tegen het eten van nog schadelijker gefrituurd voedsel dat veel ongezonde, verzadigde vetten bevat.

 

Eet meer vetten die het risico op kanker verlagen

De gezondste vetten zijn onverzadigde vetten. Deze zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals olijfolie, noten en avocado’s. Verdiep je ook eens in omega3-vetzuren. Deze vetzuren werken ontstekingsremmend en hebben een gunstige invloed op de werking van je hersenen en je hart. Goede bronnen van onverzadigde vetten zijn onder andere zalm, tonijn en lijnzaad.

avocado on a dark wood background

 

2019-02-09T12:48:16+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie