In je darmen huizen biljoenen bacteriën. Sommige maken je ziek, maar veel darmbacteriën zijn ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Ze zorgen niet alleen voor gezonde darmen, maar ook voor gezonde hersenen, hart- en bloedvaten en suikerspiegel.
Darmbacteriën ontwikkelen zich gedurende je leven. Als je wordt geboren, ontstaan de eerste bacteriën die het mogelijk maken om gezonde suikers – belangrijk voor groei ‒ uit moedermelk te halen. Daarna ontstaan nog meer bacteriën, die je helpen vezels te verteren, belangrijke stoffen aan te maken en je immuunsysteem aan te sturen.
Gezonde darmen
Kramp, buikpijn en een opgeblazen gevoel horen allemaal bij het Prikkelbaar darm syndroom (PDS). Deze ongemakken komen doordat de organismen in je darmen veel gas en chemische stoffen produceren. Toch kunnen de Bifidobacteriën en Lactobacilli in probiotica en yoghurt de gaatjes in de darmwand herstellen en zo lekkende darm syndroom voorkomen. Ook gaan deze gezonde bacteriën tegen dat ziekmakende bacteriën zich aan de darmwand kunnen hechten. Probiotica die Bifidobacteriën en Lactobacilli bevatten, kunnen Prikkelbaar darm syndroom (PDS) tegengaan.
Darmflora en gewicht
Als de balans tussen ziekmakende en gezondmakende bacteriën in je darmen zoek is, kun je aankomen. Dat blijkt uit onderzoek onder tweelingen, van wie de één een gezond gewicht heeft en de ander overgewicht. Gelukkig helpen probiotica om de balans in je darmen te herstellen, waardoor je weer op een gezond gewicht komt. Toch blijkt de invloed van probiotica klein. In een onderzoek verloren mensen die probiotica innamen slechts minder dan één kilo lichaamsgewicht. Dat is minder goed nieuws als je wilt afvallen.
Je darmflora is op nog andere manieren belangrijk
Gezonde darmbacteriën spelen een belangrijke rol bij het verlagen van slecht cholesterol en bloedvetten. Zo helpen ze mee om je hart gezond te houden. Ziekmakende bacteriën in de darmen dragen echter bij aan het ontstaan van hartziekten. Ze produceren namelijk een stofje dat eraan bijdraagt dat aders dichtslibben.
Je darmflora speelt ook een rol bij een gezonde bloedsuikerspiegel en diabetes. Zo blijkt uit onderzoek dat vlak voordat mensen diabetes type 1 beginnen te ontwikkelen, hun darmen plotseling minder verschillende bacteriën bevatten. Ook blijkt dat ze op dat moment meer ongezonde darmbacteriën hebben.
Wist je dat je darmen zelfs invloed hebben op je hersenen? Sommige darmbacteriën helpen je hersenen om chemische stoffen aan te maken. Zo wordt serotonine voornamelijk in je darmen aangemaakt. Onderzoek toont aan dat mensen met psychische klachten andere bacteriën in hun darmen hebben dan gezonde mensen. Ook zijn er onderzoeken waaruit blijkt dat probiotica helpen bij depressie en andere mentale klachten.
Probiotica vind je in gefermenteerde voedingsmiddelen en dranken, zoals kefir, kombucha en zuurkool. Ook houd je je darmflora in evenwicht door voedingsmiddelen te eten die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Voorbeelden van deze zogenoemde prebiotica zijn artisjokken, bananen, asperges, haver en appels.
Ik hoop dat dit artikel je helpt om te werken aan een betere gezondheid door je darmen gezond te houden. Heb je nog meer tips voor een gezonde darmflora? Deel ze hieronder in de reacties!
Geef een reactie