Waarom willen we roken?

/, Stoppen met roken/Waarom willen we roken?

De sleutel tot het stoppen met roken is om erachter te komen wat de reden is waarom weef07d35f37bc591db2792fb76b72f32e eigenlijk roken. De gewoonte om te roken is in bijna alle gevallen terug te voeren op het verlangen om je kalm, tevreden, engelukkigte voelen. Het zit in de menselijke natuur om voortdurend te zoeken naar dat prettige, gelukkige gevoel. Bij een bepaalde groep mensen leidt dit instinct ertoe dat ze naar de sigaretten grijpen.

 

Een belangrijke eerste stap in het stopproces is om te accepteren dat je nou eenmaal niet altijd gelukkig kunt zijn. Sta hier nu meteen even bij stil.

 

Geluk is iets wat zich niet laat afdwingen. Het al dan niet gebruiken van tabak verandert daar niets aan. Soms moet je accepteren dat er minder prettige dingen op je pad komen. Je kunt niet altijd wat doen. Later in deze cursus geef ik je hierover uitgebreide tips.

 

Wanneer je erop gaat letten, zie je dat een heleboel neigingen en verslavingen in het dagelijks leven gefundeerd zijn op het wegstoppen of verdoezelen van een ongelukkig gevoel. Dit is bij jou ook zo. Bijvoorbeeld als je een zware dag hebt gehad, en jezelf daarna beloont door lekker te koken. Roken doet in principe hetzelfde; het beantwoordt aan een bepaald gevoel.

 

Is  roken een gewoonte?

 

Het komt voor dat rokers hun sigarettengebruik ervaren als een gewoonte. Ik zal je uitleggen waarom deze aanname ten eerste niet juist is en ten tweede niet bijdraagt aan het vermogen om ermee te kunnen stoppen.

 

Een voorbeeld, we nemen een willekeurige andere gewoonte. In de namiddag, vlak voor het eten, roep je de kinderen bij elkaar en neem je de tijd om samen met hen hun speelgoed op te ruimen, zodat het huis tegen etenstijd netjes is. Dit doe je doorgaans elke dag. Wanneer de kinderen in de zomer een weekje bij oma gaan logeren, doorbreek je deze gewoonte. Natuurlijk mis je je kinderen als ze weg zijn, maar je hoeft dan ook hun speelgoed niet op te ruimen. Ondanks het gemis van je kinderen, zal je je in deze situatie niet wezenlijk ellendig voelen.

 

Bij roken is dit een ander verhaal. Het roken laat zich niet zo makkelijk aan de kant schuiven. Je krijgt dan al snel last van oplopende emoties en irritaties en er komen compulsieve handelingen om de hoek kijken. Je voelt je onprettig. Wanneer het doorbreken van een gewoonte dit soort effecten op je heeft, dan is het geen gewoonte, maar een verslaving.

 

Door het roken toch af te doen als een gewoonte, erken je de achterliggende emoties niet en kun je de problemen die het roken veroorzaken ook niet adresseren. Je pleit jezelf in feite vrij van je verantwoordelijkheden, maar je geeft jezelf ook geen kans om de reden waarom je rookt te ontdekken. Uiteindelijk heb je dan geen stevige basis waarop je kunt stoppen met roken.

 

De bovenstaande informatie komt rechtstreeks uit de DVD cursus Stoppen met Roken. Denk je dat je beter wordt geholpen wanneer er beeldmateriaal aan theorie is gekoppeld? Bestel dan de dvd! Dit kunt u doen door te klikken op… roken

2014-03-18T12:50:44+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie