Wat doen dieetpillen?

//Wat doen dieetpillen?

Van dieetpillen wordt beweerd dat ze je evengoed helpen bij het afvallen als Dieetpillenaanpassingen in je eetpatroon. Net als met diëten, zijn er inmiddels veel soorten op de markt gebracht. Vaak doen fabrikanten mooie beloftes op grond van de kenmerken en de ingrediënten van een dieetpil.

Wat zit er in die dieetpillen?

Onder die ingrediënten behoren appelazijn, groene thee- extract, citoenzuur en cafeïne. Deze stoffen stimuleren weliswaar de vetverbranding, maar ze kunnen je hooguit tot steun zijn bij het afvalproces. De totale werking van een dieetpil kan hier in werkelijkheid nooit aan worden toegeschreven. Wat de fabrikanten je ook graag laten geloven.

Effect wetenschapelijk bewezen?

In Nederland is van slechts drie soorten pillen wetenschappelijk bewezen dat ze ook echt werken. ACOMPLIA, REDUCTIL en ALLI zijn daarmee ook de enige drie afslankpillen die wetenschappelijk erkend worden in ons land.

Acomplia zorgt er voor dat je lichaam minder voedingsstoffen opneemt, terwijl Reductil je een gevoel van verzadiging geeft.

In Alli zit de stof Orlistat. Deze stof zorgt ervoor dat een kwart van het vet dat je eet, niet door het lichaam wordt opgenomen. Deze vetremmende pil is als enige ook zonder recept te verkrijgen bij de apotheek of online drogist.

Let wanneer je afslankpillen via het internet bestelt altijd goed op wat je in huis haalt. Van ruim 60% van de pillen op internet is namelijk aangetoond dat ze nep zijnDat wil zeggen dat er in deze zogenaamde pillen geen werkzame stoffen zitten. Je kan in dat geval dus net zo goed een pepermuntje slikken om hetzelfde placebo-effect te verkrijgen.

Een gevaarlijkere groep online, zijn de pillen waarvan de werking nog onbekend is. Vaak zijn er van deze pillen nog geen gebruikerservaringen bekend om het effect veilig te stellen. Desalniettemin circuleren ze maar al te vaak op het internet. Het gebruik van dergelijke pillen wordt je dan ook sterk ontraden, omdat het je gezondheid ernstig kan schaden.

Eetlustremmers vs. vervetbranders

In grote lijnen zijn er twee categorieën afslankpillen op de markt, waar ACOMPLIA en REDUCTIL ook onder vallen:  eetlustremmers en vetverbranders.

Eetlustremmers zorgen ervoor dat je hongergevoel afneemt en dat je een verzadigd gevoel hebt. Hierdoor ga je minder eten.

De vetverbranders zorgen voor een hogere vetverbranding, waardoor je minder snel aankomt en sneller afvalt tijdens een dieet.

Naast deze twee hoofdzakelijke soorten zijn er ook middelen die de opname van vet of de opname van koolhydraten door je lichaam tegengaan. ALLI, is hier een goed voorbeeld van.

Er is een groot verschil tussen een  medische dieetpil die de huisarts   voorgeschrijft en pillen die je zelf bij de drogist of op internet kan kopen.

De “supermarktpillen” bevatten vaak natuurlijke stoffen zoals appelazijn, die de vetstofwisseling ondersteunen. In combinatie met een dieet zorgt het ervoor  dat je iets sneller afvalt. De concentratie van stoffen als appelazijn of groene thee-extract zijn echter zo laag dat je er op zichzelf niet van afvalt.  In hoge concentraties kan het zelfs schadelijk zijn voor je lichaam.

Dieetpillen en shakes zoals Appelslank Xtra van Bional, Slanke Lijn 45+ van Modifast of Proactol Plus zijn ook voorbeelden van supermarktpillen. Deze genoemde merken kan je met een gerust hart gebruiken aangezien ze bewezen onschadelijk zijn voor de gezondheid. Hun werking is alleen wel zeer gering en kan hoogstens ondersteuning bieden bij je dieet.

Een arts schrijft in principe alleen dieetpillen voor als er sprake is van ernstig overgewicht oftewel morbide obesitas. De gezondheid komt dan zo danig in gevaar dat medisch ingrijpen noodzakelijk is.

Bijwerkingen

Met name deze medische dieetpillen kunnen veel bijwerkingen geven. Deze kunnen variëren van hartritmestoornissen, slapeloosheid en hoofdpijn tot hoge bloeddruk en misselijkheid.

Ook diarree, winderigheid of een vettige ontlasting horen bij de bijwerkingen. Zo kan het gebruik van ALLI je deze lastige neveneffecten geven.  Maar gelukkig zijn ze veelal van voorbijgaande aard.

Naast medische ingrijpen in de vorm van dieetpillen, zijn er ook andere medische mogelijkheden om ernstig overgewicht tegen te gaan. Deze worden verder besproken in de blog “medische ingrepen, hoe ingrijpend zijn ze?”

Heb jij zelf ervaringen met dieetpillen? Laat in een reactie op deze blog weten wat jij ervan vindt!

 

Meer weten over dit thema? In de DVD van afvallen komt dit uitgebreidt naar voren! Bestel de DVD op de pagina van afvallen.

 

2015-04-10T11:37:27+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie