Wat is beter: aardappels, rijst of pasta?

/, blog, Voeding nieuws/Wat is beter: aardappels, rijst of pasta?

Een vraag die veel dieters bezig houdt is; ‘kan ik nu het beste aardappels, pasta of rijst bij de maaltijd eten?’

Hieronder een paar weetjes over aardappels, rijst en pasta

Aardappels

Bestaan voornamelijk uit zetmeel. Zetmeel is een koolhydraat en bij dit woord gaan bij de meeste dieters de alarmbellen rinkelen. Koolhydraten worden meestal als ‘slecht’ gezien. In het geval van aardappels is dit echter niet zo zwart-wit. Zetmeel is een complexe en een soort ‘trage’ koolhydraat. Het lichaam doet er dus langere over om deze koolhydraat te verteren in vergelijking met andere koolhydraten zoals suiker. Bovendien bevatten aardappels ook vitaminen, vezels, spoorelementen en mineralen. Aardappels zijn dus een voedzaam voedingsmiddel. Echter wanneer je aardappelen gaat frituren of bakken en ze dan ook nog met saus eet worden ze zeker een calorierijke maaltijd. Je kunt aardappels dus het beste koken, stomen of poffen.

 

Rijst

Rijstkorrels zijn ook zeer voedzaam. Ze bevatten vitaminen, voedingsvezels (als ze hun vliesje nog hebben),   spoorelementen en mineralen. Witte rijst, zoals je de meeste soorten die je in de supermarkt kan kopen, zijn voorgekookt en gestoomd om de bereiding thuis gemakkelijk te maken. Echter door dit proces verliest de rijst ongeveer 20 % aan vitaminen, mineralen en spoorelementen. Witte rijst bevat, omdat er geen vliesjes meer bijzitten, bijna geen voedingsvezel.

Behoefte aan rijst of pasta met minder kilocalorieën?
Waarom zou u niet optimaal kunnen genieten van eten, maar toch gewicht verliezen?

Pasta

Pasta wordt gemaakt van deeg dat in bepaalde vormen wordt verwerkt (penne, macaroni). Dit deeg wordt gemaakt van gemalen tarwekorrels en water. Zogenaamde ‘witte’ pasta bevat bijna geen voedingsvezels omdat hier de vezels uitgezeefd zijn. Volkoren soorten bevatten meer vezels.

Wat moet je kiezen?

Eigenlijk zijn volkoren pasta, zilvervliesrijst en aardappelen allemaal zeer voedzaam en vezelrijk. Die vezels zijn belangrijk. Vezels zorgen, doordat ze niet door de darmwand kunnen worden opgenomen, voor goede stoelgang maar ook voor een verzadigd gevoel. Daarnaast zorgen vezels er ook voor dat koolhydraten minder snel worden opgenomen en daardoor stijgt je bloedsuikerspiegel ook minder snel. Dit is een gunstig effect van vezels die je kan helpen om gewicht te verliezen.

Uiteindelijk maakt het dus niet zoveel uit wat je kiest. Zolang je maar wel de vezelrijke variant van de rijst en de pasta neemt. Waar het meest van afhangt is de bereidingswijze (bij aardappels) en de gerechten waar je het bijvoegt. Wat mensen zich vaak niet realiseren is dat er ook veel kilocalorieën zitten in de sauzen en vleeswaren die onderdeel zijn van de maaltijd.

Bron: Sabrina (2010, 28 juli) Aardappels, rijst of past? Wat is beter tijdens je dieet? [Web Log post] gelezen op http://www.gezondenzo.net/aardappels-rijst-of-pasta-%E2%80%92-wat-is-beter-tijdens-je-dieet/

2013-11-18T13:29:16+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie