Onze hartslag is gevoelig voor verschillende gebeurtenissen die plaatsvinden in lichaam en geest. De meeste mensen denken dat het hart de hele dag klopt in een gelijkmatig, onveranderlijk ritme, maar dit is niet het geval. Ons hart klopt sneller en langzamer door allerlei oorzaken.

Enige variatie in het hartritmepatroon is goed. Maar als het hartritmepatroon op de hartslagmonitor puntiger wordt, wijst dit op een overbelasting van het zenuwstelsel.

Coherentie van het zenuwstelsel betekent in balans zijn, en dit uit zich in je leven als de ervaring van  ‘flow’: Lichaam en geest zijn synchroon en het voelt alsof de dingen moeiteloos gebeuren in een positieve stroom.

Wist je dat dit kan worden getraind door hartcoherentietechnieken?

De hartritmemonitor is ontworpen om personen te helpen in deze staat van psychofysiologisch evenwicht (coherentie) te komen, doordat zij leren om angst en stress om te zetten in vrije energie voor persoonlijke effectiviteit, terwijl ze tegelijkertijd hun gezondheid en welzijn verbeteren. In deze toestand werken de lichaamssystemen (immuunsysteem, bloeddruk, spijsvertering, hormoonproductie, etc.) in een hoge mate van efficiëntie en harmonie en worden de herstellende processen in het lichaam ondersteund.

Facebook bericht hartritme

Door de hartritmemonitor kun je ‘live’ zien hoe je gedachten en emoties het hart en het zenuwstelsel beïnvloeden, die op hun beurt weer invloed hebben op het denk- en leervermogen, helderheid van denken, en je gezondheid en welzijn in algemeen.

Door jezelf met behulp van deze biofeedbacktechnieken aan te leren om herhaaldelijk een positieve emotie te gebruiken om de hartcoherentie te verhogen, kun je op den duur makkelijker de positieve emotionele en coherente toestand (‘flow’) langere tijd vasthouden, zelfs in gespannen situaties.

Doordat je steeds beter in staat zult zijn om zelf invloed uit te oefenen op je hartcoherentie, zul je een verhoogd gevoel van controle krijgen over je gezondheid en welzijn. Andere mogelijke zelfreguleringstechnieken die dit kunnen ondersteunen, zijn:

  • ontspanning en mentale visualisatie-technieken (voor info: zie onderaan)
  • cognitieve gedragstherapie (‘meta-denken’: zie de website www.praktijkmeta.nl)
  • buikademhaling (veel mensen hyperventileren onbewust en chronisch)
  • spierontspanningstechnieken (zie ontspanningsoefening op de website van Praktijk META)

Bron: Praktijk Meta

 

2017-03-29T10:50:54+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie