Wat je nog niet wist over smoothies

/, Algemeen, blog, gezonder leven, Voeding nieuws/Wat je nog niet wist over smoothies

De zomer laat zich van zijn beste kant zien. Tijd om in het zonnetje te genieten met een tijdschrift in de ene hand en een frisse en gezonde smoothie in de andere. Gezond dacht je? Niet helemaal. Reclamecampagnes en supermarkten doen ons geloven dat deze kleurrijke sapjes een weldaad voor ons lichaam zijn, maar daar moet toch een kanttekening bij gemaakt worden.

Fruit zit boordevol voedingsstoffen, zoals antioxidanten, vitamines en vezels, maar bij het mixen of het persen gaat een groot gedeelte daarvan verloren. Een dagelijkse portie vezels is belangrijk voor een optimale darmwerking. Bovendien geven vezels een verzadigd gevoel en beletten ze dat fructose, een natuurlijke vruchtensuiker die tot de snelle suikers behoort, in een te grote mate in de bloedsomloop terechtkomt. Wanneer sappige stukjes fruit in de blender worden gegooid en tot een smeuïg geheel worden gemixt, gaat die functie verloren. Wat overblijft is dus een suikergoedje zonder de benodigde voedingsstoffen.

Bijgevolg wordt deze snelle suiker – het woord zegt het zelf – snel door het bloed opgenomen, waarna het getransporteerd wordt naar de lever. Snelle suikers geven het  lichaam een energieboost die slechts van korte duur is. Daar tegenover staan trage suikers die geleidelijk aan door het lichaam worden opgenomen en voor langere tijd energie geven. Het drinken van een smoothie zal dus gedurende een tweetal uurtjes voor een verzadigd gevoel zorgen, maar dat al even snel wegtrekt als het opkwam. Hierdoor zullen we al weer sneller naar meer suikers grijpen.

Beter is dus om fruit in zijn geheel te eten omdat we zo alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen. Je zal langer verzadigd blijven door het eten van twee sinaasappelen dan het drinken van een vruchtensap waarin zes sinaasappelen werden verwerkt. Studies wijzen bovendien uit dat zij die fruit in zijn geheel eten minder risico lopen op diabetes type 2 dan zij die smoothies drinken. Wie vaak traint en behoefte heeft aan een energieboost drinkt wel beter een smoothie dan iemand die gewicht wil verliezen; die eet namelijk beter een stuk fruit.

Wanneer je toch niet aan deze heerlijke vruchtensappen kan weerstaan, is het aangeraden om niet langer een kant-en-klare versie uit de supermarkt te drinken, maar om zelf aan de slag te gaan. Kant-en-klare smoothies worden soms verhit, wat het aantal vitaminen kan verminderen en bevatten toegevoegde kleur- en smaakstoffen, wat niet het geval is voor hetgeen we zelf maken. Bovendien spaar je ook nog wat uit!

Door: Geertrui Rutten

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie

2015-07-13T09:54:05+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie