Wat kun je eten voor een gezonde bloedsuikerspiegel?

/, bloeddruk, blog, Geen categorie/Wat kun je eten voor een gezonde bloedsuikerspiegel?

Wat kun je eten voor een gezonde bloedsuikerspiegel?

Diabetes is een van de meest voorkomende ziekten in Nederland. Bij deze ziekte kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed in balans houden. Ook brengt deze (suiker)ziekte allerlei moeilijkheden met zich mee en kan het uiteindelijk leiden tot diverse (dodelijke) aandoeningen. Zoals hart – en vaatziekten, blijvende nierschade of depressie. Om diabetes te voorkomen is een gezonde bloedsuikerspiegel essentieel. Hoe krijg je die? Door gezonde én natuurlijke voedingsmiddelen te kiezen.

#1 Vezelrijke producten
Voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte verlagen je bloedsuikerspiegel, doordat suiker veel langzamer en in kleinere hoeveelheden vrij wordt gegeven in je bloed. Dit zijn met name oplosbare vezels, zoals havermout, lijnzaad en bonen. Dit zorgt ervoor dat je minder pieken in je bloedsuikergehalte ervaart na de maaltijd. Ook zijn deze oplosbare vezels uitermate goed in het absorberen van water, wat ervoor zorgt dat je je eetlust in bedwang kunt houden zonder te overeten.

#2 Gefermenteerde groenten
Fermentatie is een proces waarbij diverse micro-organismen (bijvoorbeeld bacteriën, schimmels en gisten) worden gebruikt om een voedingsmiddel te maken. Verreweg de meest bekende gefermenteerde groentesoort is zuurkool. Maar je kunt zelf ook je eigen groenten fermenteren. Bijvoorbeeld wortel, kool, komkommer, paprika of ui. Door het eten van deze groenten, kun je ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel verbetert door een betere werking van je alvleesklier. Uit een studie die in januari 2010 werd gepubliceerd kwam naar voren dat gefermenteerde sojabonen ervoor zorgen dat je insulineresistentie vermindert.

#3 Noten
Volgens een studie gepubliceerd in het magazine Journal of the American College of Nutrition in december 2011 zorgt het eten van verschillende noten voor een lagere bloedsuikerspiegel en wordt het risico op Diabetes type 2 verlaagd. Deze studie volgde vijf jaar lang maar liefst 13.000 volwassenen. Hierbij was duidelijk te zien dat mensen die meer noten consumeerden, een lagere bloedsuikerspiegel hadden en er in die groep bovendien beduidend minder mensen waren met overgewicht en een hoge bloeddruk. Vooral amandelen – rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, antioxidanten en vezels – bieden veel voordelen voor het onder controle houden van je bloedsuikerspiegel. Eet een handje ongebrande amandelen als snack, of voeg ze toe aan je havermout ontbijtje.

#4 Uien en knoflook
Kijk, dat is nog eens handig: grote kans dat jij bijna bij elke avondmaaltijd gebruikmaakt van een sappige ui en een teentje knoflook. De zwavelverbindingen in uien en knoflook helpen je bloedsuikerspiegel te verlagen. In januari 2005 werd er in het tijdschrift Food and Chemical Toxicology een studie gepubliceerd waaruit bleek dat zowel uien als knoflook bloedsuiker verlagende effecten hadden. Ook hebben ui en knoflook een gunstig effect op het hart en bloedvaten. Des te meer reden om aan de basis van elke gezonde maaltijd een knoflookteentje en een uitje toe te voegen!

By | 2017-03-16T16:31:13+00:00 maart 16th, 2017|Algemeen, bloeddruk, blog, Geen categorie|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment