Diabetes is een van de meest voorkomende ziekten in Nederland. Bij deze ziekte kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed in balans houden. Ook brengt deze (suiker)ziekte allerlei moeilijkheden met zich mee en kan het uiteindelijk leiden tot diverse (dodelijke) aandoeningen. Zoals hart – en vaatziekten, blijvende nierschade of depressie. Om diabetes te voorkomen is een gezonde bloedsuikerspiegel essentieel. Hoe krijg je die? Door gezonde én natuurlijke voedingsmiddelen te kiezen.

#1 Vezelrijke producten
Voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte verlagen je bloedsuikerspiegel, doordat suiker veel langzamer en in kleinere hoeveelheden vrij wordt gegeven in je bloed. Dit zijn met name oplosbare vezels, zoals havermout, lijnzaad en bonen. Dit zorgt ervoor dat je minder pieken in je bloedsuikergehalte ervaart na de maaltijd. Ook zijn deze oplosbare vezels uitermate goed in het absorberen van water, wat ervoor zorgt dat je je eetlust in bedwang kunt houden zonder te overeten.

#2 Gefermenteerde groenten
Fermentatie is een proces waarbij diverse micro-organismen (bijvoorbeeld bacteriën, schimmels en gisten) worden gebruikt om een voedingsmiddel te maken. Verreweg de meest bekende gefermenteerde groentesoort is zuurkool. Maar je kunt zelf ook je eigen groenten fermenteren. Bijvoorbeeld wortel, kool, komkommer, paprika of ui. Door het eten van deze groenten, kun je ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel verbetert door een betere werking van je alvleesklier. Uit een studie die in januari 2010 werd gepubliceerd kwam naar voren dat gefermenteerde sojabonen ervoor zorgen dat je insulineresistentie vermindert.

#3 Noten
Volgens een studie gepubliceerd in het magazine Journal of the American College of Nutrition in december 2011 zorgt het eten van verschillende noten voor een lagere bloedsuikerspiegel en wordt het risico op Diabetes type 2 verlaagd. Deze studie volgde vijf jaar lang maar liefst 13.000 volwassenen. Hierbij was duidelijk te zien dat mensen die meer noten consumeerden, een lagere bloedsuikerspiegel hadden en er in die groep bovendien beduidend minder mensen waren met overgewicht en een hoge bloeddruk. Vooral amandelen – rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, antioxidanten en vezels – bieden veel voordelen voor het onder controle houden van je bloedsuikerspiegel. Eet een handje ongebrande amandelen als snack, of voeg ze toe aan je havermout ontbijtje.

#4 Uien en knoflook
Kijk, dat is nog eens handig: grote kans dat jij bijna bij elke avondmaaltijd gebruikmaakt van een sappige ui en een teentje knoflook. De zwavelverbindingen in uien en knoflook helpen je bloedsuikerspiegel te verlagen. In januari 2005 werd er in het tijdschrift Food and Chemical Toxicology een studie gepubliceerd waaruit bleek dat zowel uien als knoflook bloedsuiker verlagende effecten hadden. Ook hebben ui en knoflook een gunstig effect op het hart en bloedvaten. Des te meer reden om aan de basis van elke gezonde maaltijd een knoflookteentje en een uitje toe te voegen!

 

Stabiele bloedsuikerspiegel

 

Veel mensen die op hun gewicht willen letten zijn bang voor vetten. Hen is immers geleerd dat daar de meeste calorieën in zitten. Daarom vermijden velen vetrijke etenswaar, en kopen ze liever ijsjes ‘met 0% vet’, zoals de fabrikanten hun producten graag aanbieden.

 

Deze angst berust echter op een misverstand en is dus ongegrond dan wel ten dele waar: Er is een onderscheid tussen ‘slechte’ en ‘goede’ vetten. ‘Goede vetten’ hebben we juist nodig om onze ‘vetverbrandingsfabriek’ in ons lichaam draaiende te houden. Daarvoor zijn vette vis (tonijn, zalm, sardines), olijfolie en olijven, avocado’s, noten en zaden onontbeerlijk!

 

We komen namelijk niet zozeer aan door de consumptie van vetten, als wel door een overmatig gebruik van suikers, waardoor onze bloedsuikerspiegel teveel fluctueert.

 

Door het consumeren van een overschot aan suikers (frisdrank, chocolade, ijs, drop, snoep, gebak) stijgt onze bloedsuikerspiegel enorm, waardoor de alvleesklier insuline moet produceren om het glycemische evenwicht te herstellen. Wordt echter de alvleesklier te vaak en te veel geprikkeld, waardoor je vrijwel permanent een te hoge insulinewaarde in je bloed hebt, dan wordt het teveel aan suikers in je lichaam opgeslagen in de vorm van vetten.

 

Vooral mensen met een gevoelige alvleesklier of spanningsklachten mogen het belang van een stabiele bloedsuikerspiegel, en daarvoor van voedsel met een laag-glycemische index, niet onderschatten.

 

Gebruik liever geen:                                                                      Maar wel:

-Snoep                                                                                                 -Noten

-Koek                                                                                                    -Maistortilla’s

-Gebak                                                                                                 -Bosbessen/frambozen/bramen

-Ijs                                                                                                          -Zelfgemaakt ijs of een shake

-Drop                                                                                                    -Linzen en kikkererwten

-Chocolade                                                                                         -Olijven

-Frisdrank                                                                                            -Kruidenthee

 

Tip: Varkensvlees uit de bio-industrie is vervuilend, en het lichaam houdt vet vast als het gifstoffen niet direct kan uitscheiden (om je cellen te beschermen). Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden en vervang het regelmatig met rund, kip, vis, ei of tofu (alle het liefst van hoogwaardige kwaliteit).

 

Een stabiele bloedsuikerspiegel kan zorgen voor minder hongergevoelens, meer innerlijke rust, een verbeterde concentratie, psychische evenwichtigheid en het meer in contact komen met je Wil (zie stencil), doordat de vicieuze cirkel van overmatig gebruik van suikers>verdoofd en ’high’ gevoel>insulineproductie>lage bloedsuiker>honger en slapte>overmatig gebruik van suikers, wordt doorbroken.

 

Kortom: Zorg goed voor je bloedsuikerspiegel, dan zorgt je bloedsuikerspiegel goed voor jou!

 

Meer tips, volg de cursussen over voeding zoals “Voedingstips”