Wat zijn Koolhydraten?

/, blog/Wat zijn Koolhydraten?

Koolhydraten zijn een van de voedingsmiddelen die de mens nodig heeft om te overleven.

Ze dienen als brandstof voor onze lichaamsprocessen en stimuleren de hersenen.
Koolhydraten komen voor in 3 soorten:  Suikers, Zetmeel en Vezels.
Suiker en zetmeel hebben beide een hoge energiewaarde en vezels helpen de darmen gezond te houden. Allemaal zijn ze van essentieel belang voor een goede spijsvertering. Daarnaast helpen vezels de cholesterol in het bloed te verminderen en geven een voldaan gevoel na elke maaltijd, zodat je minder trek hebt in tussendoortjes.

 

Suikers

Suiker is te onderscheiden in twee soorten: goede en slechte suikers. Goede suikers zijn natuurlijk en horen in een gezonde voeding. Granen, fruit en zoete groenten als wortels bevatten goede suikers, deze worden vrij snel verteerd.
Siroop, suiker en honing vallen binnen de groep slechte suikers. Deskundigen raden aan zo min mogelijk producten te gebruiken die deze suikers bevatten, omdat ze veel calorieën bevatten, het gebit aantasten en bovendien vaak voorkomen in combinatie met veel vet.

Zetmeel

Zetmeel  komt van nature voor in aardappelen, tarwe, maïs en peulvruchten. In een plant wordt zetmeel gemaakt als reservevoedingsbron en komt daarom meestal voor in de zaden, knollen(graan, aardappels) en in peulvruchten. Er is snel verteerbare zetmeel zoals in pas gekookte zetmeelrijke voedingsmiddelen. Traag verteerbaar zetmeel is te vinden in de meeste rauwe granen.

Vezels

Vezels, ook wel voedingsvezels genoemd, worden aangetroffen in plantaardige voedingsmiddelen, zoals graanproducten, zaden, bonen, erwten, groenten en fruit. In dierlijke producten zitten geen vezels. Voedingsvezels zijn afkomstig van planten en bestaan voor het grootste deel uit celwanden.

grip op koolhydraten

 

 

2013-11-18T13:36:46+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie