
Wel of geen alcohol gebruiken?
Alcoholische dranken zijn geliefd bij veel mensen, jong en oud, vooral vanwege de hersenverdovende effecten. Je hartslag schiet omhoog, remmingen vallen weg, je voelt je wat euforischer en je krijgt een vlotte babbel. Een recept voor een leuke avond of een gezellig etentje. Maar wat is alcohol eigenlijk, en wat zijn de effecten op je gezondheid?
Wat is alcohol?
Alcohol is in de scheikunde een naam die wordt gebruikt voor een stof met een bepaalde specifieke verbinding. Er zijn verschillende alcoholische stoffen. Als we het in de volksmond over alcohol hebben, bedoelen we eigenlijk ethanol. Ethanol is de stof die in alcoholische dranken zit en verantwoordelijk is voor de effecten van deze dranken. Voor het gemak wordt er in deze cursus de benaming alcohol gebruikt.
Alcohol is een bijproduct van gisting. Gisting is het proces waarbij suikers worden omgezet in alcohol. Dit wordt gedaan door eencellige schimmels, ook wel gisten genoemd. Gisten hebben suiker nodig om te overleven. Als de schimmel een suiker ‘eet’ zonder dat er zuurstof in de buurt is, treedt er een reactie op met alcohol en koolstofdioxide als eindresultaat. Wijn ontstaat bijvoorbeeld door het laten gisten van druiven, en bier ontstaat door het gisten van hop. Op deze manier kunnen alleen dranken tot 15% alcohol worden gemaakt. Dit komt omdat alcohol ook voor de schimmel zelf giftig is. Als de omgeving van de schimmel uit ongeveer 15% alcohol bestaat gaat de schimmel dood en kan er dus geen alcohol meer worden gemaakt. Sterke alcoholische dranken worden daarom kunstmatig gemaakt door het alcohol uit meerdere oplossingen te halen en in één vloeistof te stoppen.
De effecten van alcohol
Alcohol is niet alleen giftig voor de schimmel, maar ook voor mensen. Het bekendste effect van alcohol is de werking op de hersenen. Het verdooft namelijk verschillende hersengebieden. Hierdoor vallen remmingen weg en wordt je losser. Het zicht, de coördinatie en de reactiesnelheid gaan achteruit, afhankelijk van hoeveel je gedronken hebt. Hierdoor gaat lopen moeizamer en is deelnemen aan het verkeer geen verstandige keus. Ondanks dat je waarschijnlijk een leuke tijd heb, vind je lichaam het iets minder leuk. Alcohol wordt namelijk gezien als een giftige stof. Je lever zet al het andere werk stil en draait overuren om het alcohol in het bloed op te kunnen ruimen, zodat je het vervolgens met de urine weer uit kan plassen. Voor het verwijderen van alcohol uit je lichaam is veel water nodig. Omdat het verwijderen van alcohol een hoge prioriteit heeft wordt het water hiervoor uit alle delen van het lichaam onttrokken. Uitdroging is de belangrijkste oorzaak van de kater die je de volgende dag ervaart. Door genoeg water te drinken tijdens en na je zuipavonturen kan je dit voorkomen. Omdat alcohol de bloedsuikerspiegel laat stijgen, doen diabetici er verstandig aan om extra op te letten met alcoholgebruik. Alcohol is in het bijzonder schadelijk voor kinderen en tieners, van wie de hersenen nog moeten volgroeien.
Als je teveel drinkt en je lichaam het niet meer aankan kan je een blackout krijgen of in een coma belanden. Zoals je misschien al kan raden kan je dat beter vermijden voor je gezondheid. Het krijgen van een blackout of een coma kan leiden tot (lichte) hersenschade. Als iemand in een coma beland kan je het beste om medische hulp vragen.
Langdurig en overmatig alcoholgebruik (zoals bij een alcoholverslaving) kan leiden tot ernstige problemen. Een aantal van deze problemen: Leverstoornissen, depressie, verminderde weerstand, hersenschade, impulsief en agressief gedrag, hart- en vaatziekten en ontstekingen. Het kan ook indirecte problemen veroorzaken, zoals relatieproblemen en financiële problemen.
Grote hoeveelheden alcohol zijn dus niet goed voor je gezondheid. Er zijn echter aanwijzingen dat matig alcoholgebruik (1 a 2 consumpties per dag) wel voordelig zouden kunnen zijn. Het gaat dan vooral om rode wijn. Rode wijn bevat antioxidanten en zou voordelig zijn voor het hart en de bloedvaten.
Advies
Het zou natuurlijk het beste zijn om geen of nauwelijks alcohol te drinken. Maar wie een avondje flink wilt stappen ontkomt er eigenlijk niet aan. Wij adviseren daarom om goed naar je lichaam te luisteren, niet teveel te drinken en het aantal alcoholische stapavonden te beperken. Probeer tijdens het drinken en na afloop een paar glazen water te drinken. Hierdoor wordt de kater de volgende dag minder erg of zal je zelfs helemaal geen kater hebben. Als je alcohol drinkt, kies dan voor dranken die niet gemengd zijn met frisdranken (zoals Fanta of Cola) of waar geen suiker aan is toegevoegd. Hierdoor kan je namelijk onopgemerkt een grote hoeveelheid suiker binnenkrijgen. Alcohol voor minderjarigen wordt sterk afgeraden in verband met de ontwikkeling van de hersenen.
Volg de cursus http://interplein.nl/course/alcohol-minder-drinken-cutting-back/
Geef een reactie