Werkboek 1 Afvallen – Beweegplan

/, blog, werkboek/Werkboek 1 Afvallen – Beweegplan

Naast gezond eten is het ook belangrijk om voldoende te bewegen. Dat dit niet meteen betekent dat je elke dag een uur naar de sportschool moet hebben we je op de DVD al uitgelegd. Het gaat meer om de duur dan om de intensiteit.

Het is veel effectiever en beter vol te houden om op zoek te gaan naar momenten op een dag waarbij je denkt dat je kan bewegen. Ga bijvoorbeeld eens na welke verplaatsingen die je nu met de auto doet, je evengoed met de fiets kan doen? Welke verplaatsingen kan je te voet doen? Wanneer heb je de tijd om je loopschoenen aan te trekken en tien minuten te joggen? Zou je niet zelf in het zwembad duiken als je je kinderen ernaartoe brengt?

Probeer een beweegplan te maken voor een week. Evalueer het plan na een week. Was het een succes? Misschien moet je wat bijsturen. Doe dat dan ook. Zoek verder tot je het schema gevonden hebt dat echt bij je leefstijl past. Misschien kun je het na een aantal weken zelfs uitbreiden.

Hou rekening met je ‘nadelen’. Als je bijvoorbeeld al niet veel tijd met je gezin doorbrengt, zoek dan naar een moment dat ook past voor jouw gezin. Als je vindt dat je te veel moet opgeven of als je te veel hinder ondervindt, hou je het nooit vol. Blijf dus zoeken naar een ideaal beweegplan.

Probeer ook eens hulpmiddelen uit om je meer te laten bewegen. Gebruik bijvoorbeeld een stappenteller of fietsenteller om bij te houden wat je bereikt. Misschien stel je dan na enkele weken vast dat het je nu al sneller lukt. Of noteer hoe ver je kan lopen zonder in ademnood te komen. Na twee weken vaststellen dat je vooruitgang boekt, werkt echt motiverend. Weet ook dat in groep bewegen of met een maatje vaak leuker is.

Hoeveel beweging is genoeg? Voor je gezondheid is het voldoende om dagelijks een half uur te bewegen, op zo’n manier dat u er een matige tot redelijke inspanning voor moet leveren. Driemaal tien minuten of tweemaal een kwartier is ook goed. Meer bewegen mag natuurlijk, maar hoeft niet.

‘Een matige tot redelijke inspanning’ houdt voor iedereen iets anders in. Maar voor iedereen gelden wél de volgende vuistregels. Je zit goed als: je er behoorlijk voor moet ademhalen en je hart er sneller van gaat kloppen. Het hoeft niet zo te zijn dat: je buiten adem raakt, zodat je er niet meer bij kunt praten of dat je lange tijd nodig hebt om weer bij te komen.

Schrijf hieronder voor week 1 welke momenten je per dag meer gaat bewegen.

Bijvoorbeeld: Kleine boodschappen doe ik voortaan op de fiets in plaats van met de auto. Het is overzichtelijker wanneer je per dag kijkt naar extra beweegmomenten. De ene dag heb je misschien meer tijd dan een andere dag en zo kan je je beweegmomenten goed afstemmen op de hoeveelheid tijd die je ervoor hebt.

 

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Ben je nu benieuwd hoe goed je bezig bent? Lees dan in het volgend deel over hoe je je kan evalueren<– klik

Stichting Gezondheid biedt jou ook de mogelijkheid om met video trainingscursussen aan de slag te gaan. Voor meer informatie kan je door klikken naar de pagina’s van afvallen en voeding.

2014-03-18T13:38:33+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie