Werkgevers; Een goede gezondheid loont!

/, blog, werkverzuim/Werkgevers; Een goede gezondheid loont!

Vergeleken met Duitsland, Frankrijk en België heeft Nederland op dit moment het hoogste ziekteverzuimpercentage, dit blijkt uit onderzoek.

Het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland ligt op 4,2%, dat betekent dat per dag ongeveer 1 op de 25 werknemers ziek  is.
Gemiddeld Gezien, 2014 http://gemiddeldgezien.nl/meer-gemiddelden/88-gemiddeld-ziekteverzuim

Chronisch zieken en 65 plussers in Nederland nemen toe. Nederland wordt dus steeds ouder en zieker. Een goede gezondheid speelt een belangrijke rol bij het kunnen en willen doorwerken van werknemers.

De belangrijkste oorzaak van ziekte is een ongezonde levensstijl!

Cigarette butt - No smoking.

Feiten over de Nederlandse bevolking:

  • Bijna de helft van de bevolking is te zwaar
  • Meer dan de helft heeft onvoldoende beweging
  • Een kwart rookt
  • Ruim 20% drinkt te veel
  • 10% heeft burn-out klachten
  • Rokers verzuimen 1,5 keer zo vaak als niet-rokers.
  • Overgewicht veroorzaakt 10% meer arbeidsverlies, en 2 keer meer risico op arbeidsongeschiktheid
  • Sporters verzuimen 5 tot 12 dagen minder per jaar.

Loket Gezond Leven, 2014 http://toolkits.loketgezondleven.nl/toolkits/?page_id=1837

Hoeveel kost stress?

Stress kan leiden tot een depressie en een burn-out. Werknemers met een depressie zijn jaarlijks 30 dagen minder aanwezig op het werk dan mensen zonder depressie. Dit kost jaarlijks miljarden euro’s. Een werknemer die overspannen is, is gemiddeld 180 dagen uit de running. Één dag kost een bedrijf gemiddeld € 250,-. Doorgerekend kost een werknemer met een burn-out van 180 dagen de werkgever € 45.000,-. Dit is exclusief de kosten voor vervangend personeel!

Preventie

Om dit verzuim te verminderen en de kwaliteit van werken te verbeteren is het goed om een beleid te hebben met het oog op het voorkomen van stress en psychische klachten, zoals depressies. Investeren in de mentale fitheid van de werknemer is een slimme zet van een slimme werkgever. Stress voorkomen is goed voor de werknemers, maar zeker ook voor de organisatie.
http://pit4.nl/stress-een-te-grote-kostenpost/

werknemers

‘Preventie is een van de oplossingen voor de stijgende zorguitgaven en de knelpunten op de arbeidsmarkt die nu snel op ons afkomen’ (RVZ 2012).

Waarom investeren in gezondheidsbevordering op het werk?

De basis van een succesvolle organisatie is het in dienst hebben van gezonde werknemers,  die werkzaam zijn in een stimulerende omgeving. Door maatregelen te nemen waardoor werknemers zich prettiger en gezonder voelen,  kan het ziekteverzuim dalen, de motivatie en arbeidsproductiviteit toenemen, het aantrekken van personeel gemakkelijker worden, het personeelsverloop kleiner worden en het aanzien van de organisatie positief worden doordat u zich profileert als een zorgzame werkgever!
World Health Organization, 2015 http://www.who.int/occupational_health/topics/workplace/en/index1.html

Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk:
Uit onderzoek blijkt dat met iedere euro die in gezondheidsbevordering op het werk wordt geïnvesteerd, de kosten van ziekteverzuim met 2,5 tot 4,8 EUR dalen
https://osha.europa.eu/nl/publications/factsheets/93

Door: Yadira Toorians

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie 

2019-04-17T11:47:29+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie