
Werkt E-learning in gezondheid?
ren is er veel onderzoek gedaan, naar wat men E-Mental Health noemt. Dit zijn online interventies voor psychische stoornissen zoals depressies, angststoornissen en eetstoornissen. Nederland loopt internationaal gezien voor op het bieden van online hulp, er maken naar schatting zo’n 100.000 Nederlanders, met een gemiddelde leeftijd van 42 jaar, gebruik van deze methode. Tegenwoordig worden zelfs online interventies vergoed door de zorgverzekeraar. Het gemak, de anonimiteit en de laagdrempeligheid zijn de meest aantrekkelijke factoren van E-Mental Health.
Tegenwoordig is preventie en het behandelen van psychische problemen ondenkbaar zonder het internet. Vooral op het gebied van depressiepreventie en angstpreventie blijkt online psychische hulp zeer effectief.
De vraag naar E-Mental Health wordt steeds groter. Men heeft vaak moeite om te praten over bijvoorbeeld een depressie met familie of vrienden en ook het krijgen van een stigma speelt, met name onder jongeren, een grote rol. E-Mental health is snel, je hebt niet te maken met lange wachttijden en het wordt vaak preventief ingezet.
Nederland loopt internationaal gezien een heel eind voorop met de ontwikkelingen en behandelingen op het gebied van E-Mental Health. Er zijn al meer dan 120 soorten behandelingen en er komen er steeds meer bij.Daarbij is er de afgelopen vijf jaar veel onderzoek gedaan, de cijfers hiervan zijn erg positief. Het belangrijkste resultaat is dat E-Mental Health net zo goed blijkt te werken als (en soms zelfs beter dan) normale psychische hulp. Het Trimbos Instituut werkt aan de verbetering van E-Mental Health en heeft dan ook een keurmerk ontwikkeld zodat men weet welke websites goed zijn om te gebruiken voor een behandeling.
Conclusie:
Uit onderzoek blijkt dat online psychische hulp even goed dan wel beter is dan fysieke hulp en ook hulpverleners zien E-Mental Health als een zeer goede keuze. Het is misschien wel het grootste voordeel dat E-Mental Health goed preventief in kan worden gezet terwijl fysieke psychische hulp pas mogelijk is bij het concluderen of vermoeden van een psychische stoornis
Bron: http://www.ggznieuws.nl/home/e-mental-health-bij-depressie-helpt-goed/
In Nederland heeft Prof. drs. Heleen Riper 15 jaar onderzoek gedaan naar de kracht van E-learning en E-Health.
Bekijk haar interview
Geef een reactie