Winterdepressie voorkomen met voedingssupplementen

/, blog, Voeding nieuws, Voedingssupplementen/Winterdepressie voorkomen met voedingssupplementen


In de winter kunnen voedingssupplementen helpen om een winterdepressie te voorkomen. Dit zijn supplementen die je stemming verbeteren:

1.    Visolie

Visolie bevat veel omega 3-vetzuren, waarvan bekend is dat ze je humeur kunnen verbeteren. Hier is ook veel bewijs voor. Zo tonen verschillende onderzoeken aan dat mensen met een hoger omega 3-niveau minder vaak te maken hebben met depressie.

2.    Vitamine D

Vitamine D staat ook wel bekend als de ‘zonneschijn’ vitamine. Door deze vitamine blijft je dopamine niveau in evenwicht, wat je stemming op peil houdt. Door weinig licht kun je in de winter gemakkelijk een vitamine D tekort ontwikkelen. Slik dus in dit seizoen een voedingssupplement met vitamine D. Je voelt je er niet alleen opgewekter door, maar ook energieker. Bovendien heb je minder trek in koolhydraatrijke voeding. Dat is ook nog eens goed voor je gewicht.

3.    Biergist

Biergist bevat grote hoeveelheden B-vitamines, die belangrijk zijn voor je mentale gezondheid. Zo draagt folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur) bij aan een gezond zenuwstelsel en ondersteunt vitamine B6 de informatieoverdracht in het zenuwstelsel. Ook helpt deze vitamine om tryptofaan om te zetten in serotonine. Een tekort aan vitamine B3 en B6 kan leiden tot depressie.

Biergist bevat vooral meer vitamine B3, B6 en folaat dan ieder ander voedingsmiddel. Daarnaast is biergist rijk aan vitamine B1, B2 en B5. Ook deze vitamines dragen bij aan het voorkomen van neerslachtigheid en moedeloosheid door ons energieniveau op peil te houden.

4.    Magnesium

Als je te weinig magnesium in je lichaam hebt, kun je sneller last hebben van depressie. Het is dus belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat magnesium trouwens ook de symptomen van depressie kan verminderen. Een magnesiumsupplement helpt dus ook als je al last hebt van winterdepressie.

In een onderzoek namen 126 mensen met milde tot matige depressie zes weken lang 248 milligram magnesium in. Daarna waren hun depressieve klachten aanzienlijk verminderd. Uit een ander onderzoek onder depressieve mensen blijkt zelfs dat 450 milligram magnesium net zo goed werkt als antidepressiva.

5.    Zink

Zink speelt een belangrijk rol in ons lijf als het om onze stemming gaat. Een onderzoek onder vrouwen toont aan dat zink je stemming aanzienlijk kan verbeteren. De vrouwen die tien weken lang 7 milligram zink slikten, hadden een betere stemming dan diegenen de dit niet deden. Als je winterdepressie wilt voorkomen, kan het dus helpen om een zinksupplement te slikken.

Ik hoop dat dit artikel je helpt om de winter door te komen zonder winterblues. Ken jij nog meer supplementen die helpen tegen winterdepressie? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Bronnen:

2017-12-22T14:11:25+01:00

Over de auteur:

Annemiek (1975) probeert aan een gezonde levensstijl te werken door onbewerkte, biologische voeding te eten, zoveel mogelijk de fiets te pakken en wekelijks yoga te doen en hard te lopen. Als blogger bij Nutribites.nl kan ze haar passie voor schrijven en gezondheid inzetten om mensen met overgewicht te informeren over afvallen door gezond te eten.

Geef een reactie