Wintervoeten

/, blog, Tipvandedag/Wintervoeten

Toen onze Lieve Heer de mens in elkaar knutselde , zal hij ergens begonnen moeten zijn, waarbij de vraag rijst of hij boven, dan wel onderaan met zijn creatie aan ving. In ieder geval moet hij op een bepaald moment bij de voeten zijn aangekomen, hoewel onduidelijk is of hij toen die naam al voor ogen had. Het moest een soort van platform worden , die ervoor zou zorgen dat het bovenliggende lichaam niet al te snel zou omvallen, mogelijk met wat verdere uitsteeksels om de kleine verstoringen op te kunnen vangen, en zo werden de tenen geboren.

Maar daar was hij nog niet klaar mee, want als deze dingen onbeweeglijk aan de onderbenen zouden zitten, werd het lopen wel erg moeilijk, en zou eruit zien als stijve poten. Dus maakte hij wat ruimte tussen de enkels en scharnierde de voet er tussen in. Geniaal eigenlijk. Maar bij nader inzien moest er nog wat beweeglijkheid bijkomen, want als de voet een klomp zou zijn, die elke keer knalhard op de grond zou neerkomen, dan zou dat al snel door de vibratie naar boven een behoorlijke koppijn opleveren.  Het feit dat iets in de voeten een effect kon hebben op iets in het lichaam daarboven werd later zelfs een heus kennisgebied, genaamd voetreflexologie. Overigens maakte hij, om dat te voorkomen een mooie boog in de voet, opgevuld met botjes, die zorgen voor de broodnodige vering. Je kan er zelfs eentje breken en er nauwelijks iets van merken. Knap toch.

Wat zijn wintervoeten?

Al met al heeft Onze Lieve heer daar een aardige prestatie geleverd, maar toch waren er af en toe nog wel wat problemen te melden. En één van die voorkomende afwijkingen kennen we als wintervoeten. Zodra de kou in de lucht komt zijn er mensen die last krijgen van tenen die wit, rood, of zelfs blauw worden, en zelfs extra sokken helpen dan niet. En dat heeft te maken met een onvoldoende doorbloeding ervan. Er wordt wel bloed die kant opgestuurd, maar door vernauwingen ontstaan ophopingen oftewel zwellingen.

Wat kun je ertegen doen?

  • Draag warme goed isolerende schoenen, die in geen geval mogen knellen
  • Mijd extreme kou.
  • Wissel regelmatig van sokken, zeker als ze vochtig aanvoelen
  • Masseer je voeten
  • Verwarm ze nooit te snel op door ze bv op een kachel te leggen
  • Zalven kunnen soms wel wat verlichting brengen, maar een echt effectief medicijn is er niet
  • Bij hardnekkigheid ga even bij de huisarts langs

Ach, en uiteindelijk eindigt de winter wel weer en wacht de warme zon.

2013-12-14T21:20:30+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie