Maagbandjes leiden op lange termijn tot veel complicaties. Dit blijkt uit onderzoek van artsen in het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De afgelopen jaren werden door de bariatrisch chirurgen in het RKZ steeds meer maagbandjes verwijderd.

In de studie werd gekeken naar de lange termijn resultaten van de eerste 30 maagbandjes die in Nederland werden geplaatst, ruim 20 jaar geleden. Van deze eerste 30 patiënten moest de grote meerderheid een heroperatie ondergaan, als gevolg van complicaties. Bij 15 patiënten werd het maagbandreservoir minimaal 1 keer vervangen. De maagband werd bij 18 patiënten vervangen en bij 6 patiënten uiteindelijk definitief verwijderd.

Door de jaren heen zijn de complicaties afgenomen, door veranderde operatietechnieken en de toename van kijkoperaties. Toch blijft het aantal heroperaties in verband met complicaties groot. In Nederland worden bijna geen maagbandjes meer geplaatst. Huib Cense, chirurg RKZ: ‘Momenteel adviseren we veel eerder de gastric sleeve of gastric bypass. Deze operatie is ingrijpender, maar geeft minder complicaties op lange termijn. Bij de mensen bij wie nog wel een maagbandje wordt geplaatst, is het heel belangrijk ze nauwlettend te blijven volgen.’

Bekijk de reportage in het RTL-programma Hart van Nederland.

Bron: RKZ