Er is een verschil tussen mineralen en spoorelementen. Er zijn mineralen die je in grote hoeveelheden nodig hebt, maar van sommige mineralen heb je maar heel weinig nodig. Die mineralen worden spoorelementen genoemd en zink valt onder de spoorelementen. Dit betekent dat je lichaam van bijvoorbeeld magnesium (mineraal) meer nodig heeft dan van zink (spoorelement). Zink wordt door het lichaam gebruikt bij de opbouw van eiwitten voor de ontwikkeling, groei en vernieuwing van cellen en weefsels. Het is goed voor je botten, haar en huid maar zorgt ook voor een goed geheugen en een goede werking van het afweersysteem. Zink heeft ook een positieve werking op een normale hormoonhuishouding, en dus ook op de vruchtbaarheid, van vrouwen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor volwassenen betreft 7 milligram per dag voor mannen en 9 milligram per dag voor vrouwen. De maximaal veilige dosis is 25 milligram per dag.

Er zijn geen personen bekend in Nederland die een zinktekort hebben. Als dit toch blijkt te zijn dan kan die persoon last krijgen van een verminderde afweer, nachtblindheid en afwijkingen aan de huid, slijmvliezen en het skelet. De smaakbeleving kan ook veranderen; je ruikt en proeft minder of anders dan gewoonlijk, ook werkt het immuunsysteem minder goed. Wanneer een baby een zinktekort heeft kunnen de groei en ontwikkeling, van het geslacht en het kind zelf, achterblijven. De baby kan hierdoor ondervoed raken.

Een te hoge concentratie zink in het lichaam komt haast niet voor. Er zijn casussen bekend waarbij een te veel aan zink is gemeten. Dit kwam doordat er een grote dosis zink in één keer ingenomen werd doordat het betreffende voedsel of drank in contact was gekomen met verzinkte blikken. De symptomen van een overmaat aan zink zijn misselijkheid, braken, buikkramp en diarree. Een andere manier om een te hoge concentratie zink in je lichaam te krijgen is door het slikken van veel zinktabletten. Als je te veel aan zink in je lichaam hebt kan er een tekort aan koper ontstaan. Wanneer je gedurende langere tijd te veel zink in je lichaam krijgt, kun je bloedarmoede en een verminderde weerstand krijgen.

Als men gezond eet en onder andere vlees, zuivel (kaas), vis (haring, schelpdieren zoals oesters), bruin brood, peulvruchten, rijst en noten binnen krijgt, dan kan er geen overmaat en geen tekort aan zink ontstaan. Specifieke voedingsmiddelen waarin relatief veel zink aanwezig is zijn oesters, hennepzaad, pompoenpitten, lijnzaad, cacao, varkenslever, pijnboompitten, rundvlees, cashewnoten, sesamzaad, zonnebloempitten, pecannoten en chiazaad.