Zo overwin je je verlegenheid

/, blog, Tipvandedag, Zelfverbetering/Zo overwin je je verlegenheid

Zo overwin je je verlegenheid
verlegenheid

Vaak willen we wel wat socialer zijn, maar zit er bepaalde verlegenheid in de weg. Gelukkig kun je daar wat aan doen!

Houd je meer bezig met de ander
Het grootste obstakel voor mensen die verlegen zijn, is dat ze teveel met zichzelf bezig zijn. Dat klinkt in eerste instantie gek, want als je met iemand praat, lijkt het alsof je je juist bezig houdt met de ander.

Maar juist de gedachten over je eigen houding en die over de dingen die je zegt zijn wat je verlegen maakt. “Vindt hij het stom wat ik zeg?”, of “Volgens mij vindt ze me niet aardig.” zijn gedachten van jezelf en hoeven helemaal niet de waarheid te zijn.

Door je meer bezig te houden met wat de ander zegt, het verhaal dus, en minder met wat die ander van je vindt, heb je minder last van deze gedachten. Daarnaast kun je je ook beter concentreren op het gesprek en loopt dat beter. De ander is sowieso waarschijnlijk minder bezig met wat hij of zij van jou vindt dan je denkt.

3 Tips om Verlegenheid te overwinnen

1) De seconden regel

Als je verlegen bent is het lastig om iemand aan te spreken. Een probleem hierbij is dat hoe langer je dat moment uitstelt, hoe groter de drempel wordt. Dit wordt ook wel de seconden regel genoemd. Deze houdt in dat je het beste actie kan ondernemen in de eerste seconden nadat je het idee kreeg om iemand
aan te spreken.

En hoe meer seconden je hier bij laat komen, hoe lastiger het wordt. Probeer dit moment dus zo kort mogelijk te houden.

2) Wees aardig
Veel verlegen mensen zijn bang dat ze verkeerde dingen gaan zeggen. En als ze een klein foutje maken, dan hebben ze het idee dat ze stom worden gevonden. Maar in plaats van proberen een perfect gesprek te hebben, wat onmogelijk is, is het beter om aardig te zijn.

Aardig zijn is voor veel mensen namelijk een prettigere eigenschap dan altijd gelijk hebben. Er wordt ook helemaal niet van je verwacht dat je geen fouten maakt.

3) Oefenen
Om je verlegenheid te overwinnen zul je moeten oefenen. Dat zal in het begin misschien eng lijken, maar dat gaat vanzelf beter (denk ook aan de seconden regel). Hoe meer je oefent, hoe meer alles vanzelf lijkt te gaan. Als het mogelijk is, probeer dan te oefenen in situaties die niet zo belangrijk voor je zijn.

Op die momenten is het namelijk toch niet erg als je fouten maakt. En eigenlijk kun je ook niet echt fouten maken, als je maar vriendelijk bent.

Probeer er op te letten dat je niet arrogant gaat doen ter compensatie voor je verlegenheid. Een zelfverzekerde houding is goed, want dat geeft je meer zelfvertrouwen, maar ga niet opscheppen of iets dergelijks. Blijf gewoon jezelf en dan gaat het uiteindelijk vanzelf.

2015-08-25T08:22:16+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie