Zo verminder je stress tijdens leren en studeren

/, blog, Stress/Zo verminder je stress tijdens leren en studeren

Maar liefst 75% van de studenten raakt burn out door de stress. Studeren zorgt dus voor flink wat spanning. Vaak beginnen we te laat en moeten we alles op het laatste moment doen. Ook de druk rondom de resultaten en of je bepaalde normen wel of niet haalt, zorgt voor veel onbewuste stress. En goede cijfers zijn vaak natuurlijk wel bepalend voor de toelating op een vervolgstudie. Of op het wel of niet ontvangen van de studiebeurs. Hoe kun je deze studie-stress verminderen? In deze blog zetten we 5 tips van experts op een rij. 

Maak een planning

Een goede planning of tijdschema helpen je om je studielast goed te verdelen. De hersenen kunnen over het algemeen maar korte tijd stof opnemen. Een paar keer per dag een half uurtje iets doen, is dus beter dan urenlang studeren. Plan daarna ook tijd voor jezelf in waarin je iets leuks gaat doen. Zo heb je iets om naar uit te kijken. En wanneer je gaat studeren, ga dan ook direct aan de slag en stel het niet uit met allerlei afleiding. 

Kies eventueel voor extra ondersteuning

Soms lukt het niet om de juiste structuur en planning te vinden. Dan is extra ondersteuning een goede keuze. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan bijles, huiswerkbegeleiding of examentraining. Op die manier creëer je er een vaste structuur of krijg je extra hulp. Door de efficiency blijft er ook veel meer vrije tijd over. Uitstellen en afleiding zoeken kost namelijk veel studietijd. Met een vaste structuur en de juiste begeleiding worden je cijfers beter en ontstaat er meer zelfvertrouwen en een betere motivatie. Verder is in de praktijk ook gebleken dat de cijfers na een examentraining gemiddeld 1.4 punt hoger liggen.

Doe ook leuke dingen

Geen mens kan alleen maar bezig zijn met werken. Je kunt maar maximaal vijf uur per dag geconcentreerd bezig zijn. Ontspannen is ook heel belangrijk om weer op te laden. Bedenk dus van welke dingen je energie krijgt. Doe elke dag minstens één van die dingen. Even een verwenmomentje voor jezelf.

Investeer in een gezond leven

Wanneer je goed in je vel zit, dan lukt studeren over het algemeen veel beter dan wanneer je je niet goed voelt. Zorg dus voor een goede nachtrust, gezond eten en voldoende beweging. Plan het studeren in op een plek waar je je goed kunt concentreren en relaxed voelt. Denk bijvoorbeeld aan de bibliotheek of online samen studeren via YouTube. Kies ook het moment van de dag uit waarop je je het meest energiek voelt. 

Wees niet te streng

Wanneer het even niet lukt, dan hebben we vaak de neiging om heel streng te zijn voor onszelf. Ook willen we vaak veel te veel doen en het altijd perfect doen. Dit zijn de bronnen bij uitstek voor stress. Continu over je eigen grenzen heengaan. Zet dus op een rij wat je allemaal doet en of dat allemaal echt nodig is en je er ook gelukkig van wordt. Wees niet bang om een streep door de dingen te zetten die je niet echt iets opleveren.

2020-02-25T12:57:15+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie