Zonnebril schadelijk voor je ogen? Tip voor de wintersport!

/, blog, Tipvandedag/Zonnebril schadelijk voor je ogen? Tip voor de wintersport!

Laatst heb ik mij weer eens verbaast. Ik stond op een beurs met de webshop en naast een stand met zonnebrillen, 3 voor 5 euro. Deze zonnebrillen werden zeer goed verkocht omdat ze modieus waren, veel leken op de “dure merken” en men nu eenmaal een bril snel kwijt raakt en daar niet veel geld aan wil uitgeven. Mijn zonnebrillen ( bodyspecs en wileyx vanaf €40,- ) bleven liggen….

Tot nu klinkt dit natuurlijk allemaal logisch, ik denk hetzelfde….of toch niet?

Een zonnebril wordt meestal gedragen zodat we geen hoofdpijn krijgen doordat we nu niet meer hoeven te knijpen met onze ogen om het zonlicht tegen te houden of zodat we niet verblind worden.

( oké, de mensen die hem in de kroeg dragen..die vinden het vast stoer 😉 )

Eigenlijk moeten we een zonnebril dragen om ons te beschermen tegen UV stralen. ( net als dat we onze huid moeten beschermen met zonnebrand) Koop je nu niet goed gekeurde brillen, dan kun je zelfs beter geen zonnebril dragen.

Ik zal het proberen uit te leggen.

Een zonnebril is altijd een lens, zelfs als er geen “op-sterkte-lenzen”in zitten. Dit betekend dat het zonlicht wordt gebundeld ( denk maar aan een vergrootglas in de zon om een papiertje in de fik te steken) en op die manier komen er nog meer schadelijke UV stralen op precies de verkeerde plek in ons oog terecht.

Is dit nu een niet goedgekeurde zonnebril, dan is dat dus vaak glas (plastic) dat zwart is geverfd. Onze ogen krijgen dan nog minder licht binnen, waardoor onze pupillen groter met als gevolg nog meer schadelijk licht in je ogen. (Er gebeurd van alles met de staafjes, kegeltje agv eiwitsynthese)

Uiteindelijk kun je hier zelfs staar aan overhouden.

Dat dit geen geintje is blijkt wel uit het feit dat in Australië op sommige scholen leerlingen van de basisschool alleen nog maar buiten mogen spelen tijdens de pauze indien ze een goed gekeurde zonnebril op hebben staan.

Een goed gekeurde zonnebril herken je bijvoorbeeld aan het CE keurmerk of hoeveel ligt deze bril door laat (of percentage UV), Alleen is mij toe ook opgevallen dat die stickers met “UV bescherming” per rol te koop zijn en dus overal opgeplakt kunnen worden.

Daarnaast heb je nog UVA, UVB en UVC.

Advies speel n iet met je ogen en koop je zonnebril van een goed merk waarvan je zeker weet dat ze je ogen beschermen. (merken als Oakley, bodyspecs, wileyx (deze krijgen zelfs de Navy seals mee naar Afghanistan), rayban etc.) Laat je anders bij twijfel adviseren door een echte opticien.

Voor vragen, hoor ik het graag

Groeten

Joost

 

2013-11-18T13:29:23+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie