Zwanger en griep; moet je je zorgen maken?

/, blog, zwangerschap/Zwanger en griep; moet je je zorgen maken?

Je hebt griep. Normaal gesproken is het voldoende om eventjes uit te zieken, maar wat nu als je zwanger bent? Is griep schadelijk voor je ongeboren kind? Wat als je koorts krijgt? Je zit ineens vol vragen. Wees gerust, griep of verkoudheid is meestal onschuldig. Gouden tip: gebruik je boerenverstand.

Hoe weet je zeker dat je griep hebt en geen verkoudheid?
Bij een verkoudheid heb je een loopneus, keelpijn, oorpijn, hoofdpijn en moet je hoesten. Bij griep komen daar ook andere verschijnselen bij als spierpijn, koorts en koude rillingen. De symptomen lijken erg op elkaar. Het is dan ook moeilijk om er helemaal zeker van te zijn of je nu griep of een verkoudheid te pakken hebt. De behandeling is uiteindelijk vaak dezelfde: uitzieken.

Kan griep kwaad voor je ongeboren kind?
Wanneer je griep krijgt als je zwanger bent hoef je je niet meteen zorgen te maken. Griep kan normaal gesproken geen kwaad voor je ongeboren kind. Het is zelfs zo dat als je griep hebt, je kind na de geboorte extra beschermd is tegen het griepvirus. Je lichaam maakt namelijk antistoffen aan tegen het griepvirus. Via de placenta komen deze antistoffen weer bij je kind terecht.

griep

Wanneer moet je je wel zorgen maken?
Wanneer je nog in het begin van je zwangerschap zit kan hoge koorts problemen opleveren voor je kindje. De proteïne-aanvoer kan hierdoor worden verstoord. Dit kan de groei van het kindje tegenhouden. Verder kan een te hoge koorts ervoor zorgen dat je weeën krijgt. Wanneer je koorts hebt boven de 38,5 graden is het dus aan te bevelen om actie te ondernemen. Probeer met paracetamol je koorts te verlagen, houd je aan de aanbevolen hoeveelheid en gebruik ze niet langer dan drie dagen achter elkaar. Als je toch twijfelt, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Heb je als zwangere vrouw meer kans op griep?
In het begin van je zwangerschap neemt je weerstand af. Hierdoor ben je vatbaarder voor griep of verkoudheid. Aan het einde van je zwangerschap neemt je weerstand juist weer toe. Je lichaam bereidt zich dan voor op de bevalling.

Kun je griep voorkomen?
Als zwangere vrouw heb je nu eenmaal minder weerstand. Wees je hiervan bewust. Zorg voor een goede conditie, eet verse groenten en fruit, zorg voor voldoende ontspanning en vermijd intensief contact met mensen die griep hebben21097401.

Hoe voel je je snel weer beter?
Je inspanningen hebben niet geholpen. Je hebt griep. Er zit niets anders op dan uit te zieken. Span je zo min mogelijk in, drink veel water, houd je lichaam goed warm en blijf binnen. Wanneer je nog meer kinderen hebt, laat ze dan even bij een vriend of vriendinnetje spelen. Rust zorgt voor snel herstel. Beterschap!

Door: Rob Harder

Wil je meer weten over gezondheid? Bezoek dan onze gezondheidsacademie 

2015-04-17T08:34:28+01:00

Over de auteur:

Geef een reactie